Україна готова знову викуповувати газ у Туркменії і стати транзитером "Набукко" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готова знову викуповувати газ у Туркменії і стати транзитером "Набукко"

Енергетика
1035
Україна готова до переговорів про поновлення прямих поставок газу з Туркменії в обсязі до 15 мільярдів кубометрів на рік і одночасно бачить себе транзитером однієї з гілок європейського газопроводу "Набукко". Про це агентству Reuters розповів посол України в Туркменії Віктор Майко.
Очікується, що ця тема буде обговорюватися під час візиту президента України Віктора Ющенка в Туркменію, запланованого на середину вересня 2009 року.
"Ми готові до тристоронніх переговорів про можливість поновлення прямих закупівель туркменського газу в якомусь обсязі... Можливо, це буде 10-15 мільярдів кубометрів газу", - заявив Майко. За його оцінкою, на узгодження цього питання може знадобитися "півроку, а то й рік".
"Туркменістан як головний експортер газу й Україна як основний імпортер могли б ініціювати переговори про прямі поставки, як це було колись. Це було б справедливо і логічно", - цитує агентство слова Майко.
В 1990-і Україна прямо купувала весь експортований туркменський газ в обсязі близько 35 мільярдів кубометрів на рік. На початку 2000-х Газпром взяв на себе роль реекспортера. Проте, кінцевим споживачем палива із Центральної Азії, де Туркменія - найбільший експортер газу, залишається Україна. Зараз закупівлі туркменського палива "Газпромом" становлять 45-50 мільярдів кубометрів на рік. При продажі газу в Україну туркменський газ змішується з російським.
Протягом останніх декількох років Україна закуповувала в "Газпрому" до 50 мільярдів кубометрів газу. В 2009 році витрата палива, згідно із прогнозом України, може знизитися до 32-33 мільярдів кубометрів, а в 2010-му - до 25 мільярдів кубометрів. Причиною зниження обсягів закупівлі газу стала глобальна криза, через яку багато підприємств країни змушені були скоротити обсяги випуску продукції і, як наслідок, закупівлі газу.
Тим часом, взаємини Росії та Туркменії останнім часом значно ускладнилися. Це відбулося після аварії на газопроводі САЦ-4 у квітні цього року. Незважаючи на повне відновлення газопроводу, поставки до цих пір так і не були відновлені, оскільки сторони не можуть домовитися про нові умови поставок.
За словами посла, Україна теж хоче стати учасником "Набукко" і могла б запропонувати свою територію для транзиту.
"У тому випадку, якщо будуть реалізовуватися каспійські маршрути, то Україна готова запропонувати серйозний пакет...", - сказав Майко.
"Мова йде про участь України не як споживача, а як активного учасника проекту.. Один з варіантів - через Каспій, Кавказ по чорноморському мілководдю в Феодосію"
За його словами, у такому випадку "Набукко" міг би мати два напрямки: один - через Туреччину, інший - через Україну.
Транзитні можливості України в Європу становлять 170 мільярдів кубометрів газу на рік. До кризи Україна забезпечила щорічний транзит на європейський ринок 120 мільярдів кубометрів газу, близько 80 відсотків усього експортованого газу із РФ у західному напрямку.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас