"Сарматія" закликає Кабмін перевести "Одесу - Броди" в аверсний режим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Сарматія" закликає Кабмін перевести "Одесу - Броди" в аверсний режим

Енергетика
279
Члени правління п'ятистороннього міжнародного трубопровідного підприємства "Сарматія" на нараді в Секретаріаті президента відзначили, що уряд України повинен якнайшвидше ухвалити рішення про аверсний (прямий) режим використання цього нафтопроводу, передає радіо "Свобода".
У зустрічі з представниками "Сарматії" взяли участь перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак і представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомила Головна служба інформаційної політики Секретаріату президента.
Відзначимо, що Президент України Віктор Ющенко домагаєтьмя повернення нафтопроводу в прямий (аверсний), європейський напрям, передбачений проектом. 14 травня ц.р. Віктор Ющенко підписав укази про невідкладність заходів щодо реалізації Брюссельської декларації і щодо реалізації проекту Євро-азіатського транспортного коридору на базі нафтопроводу Одеса - Броди, запущеного в аверсному режимі.
В той же час уряд прем'єр-міністра Юлії Тимошенко вважає, що для цього немає можливостей.
Так, в травні ц.р. Тимошенко заявила, що нафтопровід "Одеса - Броди" почне працювати в аверсному режимі після того, як будуть знайдені споживачі каспійської нафти. Вона відзначила, що робота на легкій каспійській нафті вимагає технологічної перебудови роботи нафтопереробних заводів, які зараз використовують інші марки нафти. "Як тільки з'явиться структура, яка використовуватиме цю нафту, нафтопровід "Одеса - Броди" запрацює в правильному режимі", - сказала прем'єр-міністр.
ТОВ "Сарматія" було створене в 2004 р., об'єднавши українське і польське нафтотранспортні підприємства "Укртранснафта" і PERN Przyjaеv з метою добудувати український нафтопровід "Одеса - Броди" до Плоцька в Польщі, звідки сумістити його з вже побудованим нафтопроводом до польського порту Гданськ. У 2007 р. до нього приєдналися нафтові і нафтогазові компанії Азербайджану, Грузії і Литви.
Нафтопровід "Одеса-Броди" був побудований в 2001 р. Протягом кількох років він не використовувався. В кінці червня 2004 р. уряд України дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас