Прогноз для країн Балтії залишається суворим, але шведські банки впораються із ситуацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз для країн Балтії залишається суворим, але шведські банки впораються із ситуацією

Казна та Політика
353
Генеральний директор управління фінансового нагляду Швеції Мартін Андерсон стурбований перспективами розвитку банківського сектора країн Балтії, незважаючи на появу перших ознак ослаблення економічного спаду в регіоні, повідомляє The Wall Street Journal.
Однак шведські банки, які відіграють активну роль на ринках країн Балтії, спроможні впоратися з найгіршими сценаріями розвитку ситуації в банківському секторі регіону, впевнений глава шведського фінансового регулятора.
Він відзначив, що криза продемонструвала фундаментальні проблеми у відносинах суспільства і банківської системи. Схема їх взаємодії повинна бути переглянута, переконаний Андерсон.
"У нас не повинно бути такої системи, за якої банки користуються всіма перевагами, а на платників податків лягають всі витрати", - підкреслив він.
Уряди Швеції та інших країн врятували від банкрутства банки, піддані найбільшим ризикам, коли ці банки відчули на собі кризу ліквідності. Держпрограми допомогли стабілізувати системотворчі банки, переклавши основні витрати, нехай і тимчасово, на платників податків.
У самій Швеції Swedbank AB зміг залучити $42,6 млрд, отримавши гарантії уряду. Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), який також входить у перелік чотирьох найбільших банків Швеції, подав заявку на аналогічні гарантії.
Андерсон відзначив, що недавні дані про стан світової економіки дають надію. Показники в деяких секторах економіки перевершують очікування, але "банки у світовому масштабі усе ще зазнають великих збитків", додав він.
Банкам ще потрібно виявити великі обсяги "поганих" активів, які, за чутками, належали їм на початок кризи, сказав чиновник.
"Чутки можуть бути хибними, але можу стать і показником того, що найгірше ще попереду", - вважає він.
Найбільш тривожним фактором для країн Балтії Андерсон вважає той факт, що тут банки страждають як від внутрішньоекономічних проблем, так і від особливостей світової кон'юнктури. Економічна ситуація в регіоні "усе ще погіршується", а обставини "надзвичайно суворі", стверджує Андерсон.
"Ситуація тут вийшла з-під контролю", - наводить його слова The Wall Street Journal.
Останні дані демонструють, що рецесія в регіоні поглиблюється, хоча показники з Естонії та Латвії говорять про те, що темпи погіршення сповільнися в другому кварталі 2009 року. Латвія нещодавно отримала від Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу позики, які врятували її від необхідності девальвації національної валюти.
Разом з тим, як відзначив Андерсон, "обставини не погіршилися жодним чином з моменту проведення стрес-тестів".
Швеція провела стрес-тести в банківській сфері в травні-червні цього року, щоб перевірити життєздатність основних банків в умовах важкої рецесії у Швеції та країнах Балтії.
Ці тести продемонстрували, що найгірший сценарій, які шведські банки зможуть витримати, - $45 млрд збитків за кредитами у найближчі три роки, причому чотири найбільші банки (Nordea, SEB, Handelsbanken і Swedbank) зможуть абсорбувати до $20 млрд збитків у країнах Балтії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас