Соколовський: Бажання прем'єра скоротити імпорт газу в 2010 р. підтверджує недосконалість газових контрактів із РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський: Бажання прем'єра скоротити імпорт газу в 2010 р. підтверджує недосконалість газових контрактів із РФ

Енергетика
311
Заява прем'єра Юлії Тимошенко про намір досягти в 2010 р. скорочення обсягу поставок імпортного російського газу до 25 млрд куб. м фактично є визнанням недосконалості діючих газових контрактів між країнами, вважає уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
"Я сприймаю вчорашнє повідомлення про скорочення обсягів потенційної закупівлі газу як визнання прем'єра в тому, що вона припустилася помилки, коли закладала (обсяг щорічної закупівлі з 2010 року) 52 мільярда", - сказав він на прес-конференції в Києві у п'ятницю.
Соколовський висловив надію, що Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" внесуть відповідні зміни до контракту щодо скорочення обсягів імпорту газу.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" вчасно, до 1 липня, ініціювала перед ВАТ "Газпром" питання щодо перегляду обсягів поставок газу в 2010 році, які за підписаним у січні 2009 року контрактом визначені у 52 млрд куб. м. Відповідно до газових угод, після цього сторони зобов'язуються в 20-денний термін почати переговори, на які відведено ще до трьох місяців.
За умовами діючого контракту на поставку, який містить умову "бери або плати", "Нафтогаз України" повинен придбати мінімум 80% законтрактованого на рік природного газу, що з урахуванням закладених у контракт цифр означає закупівлю, мінімум, 41,6 млрд куб. м.
Українська сторона також офіційно заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд куб. м до 33 млрд куб. м.
З початку року "Нафтогаз України" практично щомісяця порушує угоду на поставку в частині щомісячних закупівель природного газу, вибираючи його в менших, ніж обговорено обсягах. Контракт передбачає поставку в першому кварталі 5 млрд кубометрів, другому - 10, третьому - 12 і четвертому - 12,5 млрд кубометрів, тоді як НАК імпортував у першому кварталі 2,8 млрд куб. м, квітні - 2,3 млрд куб. м, травні - 2,38 млрд куб. м, у червні - близько 1 млрд куб. м.
Усього імпорт за перше півріччя склав близько 8,5 млрд куб. м, що надає право "Газпрому" пред'явити "Нафтогазу України" штрафні санкції на суму, яку президент України Віктор Ющенко оцінює 40 млрд грн ($5,25 млрд).
"Газпром" і російський уряд усно заявляють про відмову від пред'явлення штрафних санкцій, а "Нафтогаз України", у свою чергу, має намір за підсумками року все-таки виконати умову "бери або плати" і збільшити імпорт до 33 млрд куб. м, що означає закупівлі в другому півріччі 23,5-24,5 млрд куб. м, або близько 4 млрд куб. м щомісяця.
Поки ж у липні "Нафтогаз України" придбав близько 3 млрд куб. м російського газу. На думку експертів, перенесення закупівель природного газу на друге півріччя викликано бажанням "Нафтогазу України" дочекатися зниження ціни імпорту. Якщо в першому кварталі вона становила $360 за 1000 куб. м, другому - $271 за 1000 куб. м, то в третьому зменшилася до $198 за 1000 куб. м, а в четвертому очікується подальше її зниження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас