Український ринок акцій у середу закрився невеликим зниженням другий день поспіль, гравці чекають подальшого тренду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій у середу закрився невеликим зниженням другий день поспіль, гравці чекають подальшого тренду

Фондовий ринок
115
У середу ситуація на фондовому ринку України кардинально не змінилася, фондові індекси продовжили коливання у вузькому бічному коридорі. На тлі зниження котирувань ліквідних акцій другий день поспіль спостерігається низька активність торгів. Фондові індикатори до закриття торговельної сесії практично повернулися до позицій попереднього дня: індекс "Української біржі" впав на 0,11% - до 1095,45 пункту, індекс фондової біржі "ПФТС" знизився на 0,26% - до 436,65 пункту.
За словами керівника відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимира Грищенка, учасники зайняли вичікувальну позицію і подальший рух ринку буде залежати від світової кон'юнктури.
Такої ж думки дотримуються аналітики інвестгрупи "ТАСК", які відзначили, що поки що зовнішня кон'юнктура не дає приводів для зростання.
"Основною стримуючою новиною на світових ринках виступила інформація про істотне падіння фондового ринку Китаю: з початку серпня індекс CSI 300 знизився більш ніж на 15%. Подальше падіння китайського ринку може натиснути на американські і європейські фондові майданчики, які найближчим часом з великою ймовірністю можуть кинутися вниз. Хоча однозначності в напрямку руху немає", - прокоментував ситуацію на світових майданчиках аналітик "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.
Крім того, на думку експертів інвестгрупи, істотний тиск на український фондовий ринок робить нестабільність на валютному ринку, де відновилася девальвація гривні.
"У короткочасній перспективі (у межах декількох днів) нестабільність на валютному ринку може зробити істотний тиск на фондовий ринок за рахунок наростання загальної невизначеності у фінансовій системі країни. Швидше за все, НБУ намагається проводити плавну девальвацію гривні, а своїми інтервенціями тільки згладжує динаміку з метою мінімізації спекулятивних стрибків валютних курсів", - вважають експерти "ТАСК".
Спекулятивним попитом у середу користувалися акції Сумського НВО ім. Фрунзе і "Мотор-Січі". Саме покупки цих паперів допомогли українським фондовим індексам скоротити втрати ближче до завершення торговельної сесії, повідомила аналітик інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур.
За словами аналітика інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслава Іванишина, підтримку акціям "Мотор-Січі" надала інформація про плани завершення проекту АН-70 разом з російськими партнерами, а також присутність представників "Мотор-Січі" на Міжнародному авіаційно-космічному салоні "МАКС-2009" у РФ, де українські виробники в рамках попередніх домовленостей можуть отримати гарні замовлення.
Істотне зростання акцій Сумського НВО ім. Фрунзе (20,6% на "Українській біржі") аналітик пояснює великим потенціалом наповнення портфеля замовлень компанії цього року з боку Російської Федерації.
У той же час, як відзначив Грищенко, серед "невдах" виявилися акції банку "Форум" - на котирування цих паперів вплинули підсумки зборів акціонерів, де розглядалося питання про додаткову емісію.
Як повідомив трейдер івесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінскіх, у суверенному секторі в середу спостерігалися незначні продажі.
"Україна'11 і Україна'12 скоригувалися униз на 0,25% від номіналу, "довгі" Україна'16 і Україна'17 втратили 0,5% кожна", - сказав він.
У корпоративному сегменті зберігається інтерес інвесторів на купівлю випусків Укрексімбанку і Альфа-банку (Україна), а також до муніципальних випусків Києва з погашенням у 2011 і 2012 р. Євробонди "Азовсталі" (AZOVTL'11) у середу додали 1%, повідомив Ублінскіх.
На "Українській біржі" у середу найбільш активно торгувалися акції Райффайзен Банку Аваль (-4,10%), Алчевского меткомбинату (-3,31%), "Укрнафти" (-1,44%) і Єнакієвського метзаводу (-1,47%), обсяги торгів з яких перевищив 1 млн грн у кожному з емітентів. Також зафіксовані продажі акцій Полтавського ГЗКу (-3,75%), і Ясинівського коксохімзаводу (-1,38%).
Обсяг торгів на "Українській біржі" у середу склав 10,170 млн грн.
На "ринку котирувань" ПФТС у цей день подешевіли акції Райффайзен Банку Аваль (-4,91%), Єнакіївського метзаводу (-2,3%) і "Укрнафти" (-1,8%).
На "ринку котирувань" ПФТС у цей день укладено 26 угод на суму 1,1 млн грн.
На "ринку заявок" ПФТС у лідерах падіння акції "Донбасенерго" - на 10%, Райффайзен Банку Аваль - на 6,25%, "Азовсталі" - на 3,09%. Підросли акції "Мотор-Січі" - на 6,02%.
На "ринку заявок" ПФТС укладено 100 угод на суму 10,7 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас