Експерт: У 2010 р. в Україні можливе зниження інфляції до 10,5 % — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У 2010 р. в Україні можливе зниження інфляції до 10,5 %

Казна та Політика
262
У 2010 р. можливе зниження інфляції до 10,5 %.
Таку думку висловив РБК-Україна експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, коментуючи прогнозний показник Кабміну із споживчої інфляції на рівні 9,7 % наступного року.
"На прогноз з інфляції критично впливають кілька чинників, - відзначив Жолудь.- Один з них: як проходитиме в Україні процес підвищення ЖКУ. Другий - це вартість газу. Згідно з меморандумом з МВФ, до кінця 2010 р. - початку 2011 р. ми повинні зрівняти тарифи на газ для населення і промисловості. У нас же з часів незалежності України населення субсидувалося за рахунок промисловості. Навіть якщо припустити, що ціна на газ залишиться незмінною, населення платить зараз менше, ніж вартість газу на кордоні РФ з Україною. У будь-якому випадку, наступного року буде відбуватися підвищення ціни на газ, притому істотне".
На величину інфляції може вплинути також різка зміна курсу гривні, сказав експерт.
"Різка зміна курсу гривні може вплинути і на ціну газу, і на більшість товарів тривалого користування в Україні, - підкреслив Жолудь.- Я вважаю, що істотних коливань курсу гривні не буде. Хоча, можливо, до кінця цього року і в першій половині 2010 р. ми ще побачимо ослаблення гривні".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас