"Рівнеазот" руйнує чуже щастя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Рівнеазот" руйнує чуже щастя

Енергетика
1029
"Рівнеазот" має намір у суді оскаржити постанову НКРЕ про зниження вартості газу для азотних хімічних підприємств. Це загрожує скасуванням постанови, що може затьмарити надії хіміків на беззбиткову роботу в четвертому кварталі цього року, а також спричинити скорочення виробництва і засилля імпорту.
14 серпня НКРЕ знизила ціну газу для п'яти азотних підприємств до 1 584,4 грн. за 1 тис. куб. м, що дозволить заводам розраховувати на кінцеву ціну блакитного палива на засувці в розмірі $285 за 1 тис. куб. м (раніше було $310-315). Це рішення, на думку експертів, забезпечить беззбиткову роботу підприємствам, а деяким навіть рентабельну. Але в список підприємств, на які поширюється ця постанова, НКРЕ не включила "Рівнеазот", що простоює з травня цього року.
"Невключення нас до списку підприємств, яким знижують вартість газу, ми розцінюємо як дискримінацію і порушення закону про економічну конкуренцію, а саме - статей 4 і 15. Окрім цього, НКРЕ, приймаючи постанову, порушила регламент прийняття такого рішення, оскільки не було проведено розслідування ситуації на ринку", - повідомили в прес-службі підприємства. На заводі вважають, що такий крок уряду Тимошенко спрямований на знищення "Рівнеазоту".
Підприємство останні місяці не має коштів на виплату зарплати робітникам. На заводі введено триденний робочий тиждень, а гроші на оплату праці акціонери перераховують із власних коштів. Фонд оплати праці становить 14 млн грн. До кінця місяця "Рівнеазот" почне скорочення штату. "До вересня ми змушені будемо скоротити 1,5 тис. людей з 5 тис. працюючих. Якщо ситуація не зміниться, почнемо масові скорочення", - сказав керівник заводу Михайло Заблуда. Невиплата експортного ПДВ на "Рівнеазоті" становить 40 млн грн.
У НКРЕ повідомили, що список підприємств, для яких відомство знизило газ, представило Мінпромполітики. "Скільки підприємств представлено в переліку, стільки й одержать зниження вартості газу, адже міністерство є регулювальним органом для сектору аміачного виробництва",- сказали в НКРЕ.
У Мінпромполітики не змогли пояснити цей казус, посилаючись на те, що одержати коментар у відповідальних осіб поки неможливо. Але, з огляду на той факт, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко веде політичну війну з бізнесменом Дмитром Фірташем, який, за деяким даними, має контрольний пакет акцій підприємства, таке рішення не виглядає випадковістю.
"Рівнеазот" - єдиний виробник аміаку, аміачної і вапняної селітри в західному регіоні. Його потужності з виробництва селітри, стратегічного продукту для внутрішнього ринку, до кризи становилине менше 45 тис. т на місяць. "Рівнеазот" входив до трійки підприємств, які покривали практично всі потреби України в азотних добривах.
"В осінній сезон цього року споживання аміачної селітри в Україні складе не менше 250 тис. т. Західний регіон має потребу 60-70 тис. т цього продукту",- говорить керівник департаменту АПК і хімічної промисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордійчук. Таким чином, якщо "Рівнеазот" не відновить виробництва найближчим часом, його обсяги будуть покривати інші виробники, швидше за все - черкаський "Азот", що вже почав постачати західноукраїнських трейдерів і аграріїв під час простою підприємства.
Якщо менеджмент "Рівнеазоту" отримає скасування рішення НКРЕ і цінова кон'юнктура на ринку не дозволить іншим заводам збільшити завантаження потужностей на 30-40%, то, як повідомляв раніше заступник міністра Мінпромполітики Віталій Немилостивий, не виключено, що хіміки продовжать зупиняти виробництво.
Так, за деяким даними, відмовитися від виробництва аміаку і карбаміду планували на ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", залишаючи при цьому робочими потужності з виробництва аміачної селітри на привізному аміаку. "Ми розглядали такий варіант, але зараз прораховуємо економіку роботи заводу при знижених цінах на газ",- сказав голова правління хімзаводу Валентин Казаков.
За даними Спілки хіміків, збитки азотної галузі в першому півріччі 2009 р. становлять 1,4 млрд грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас