Поки суть та діло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поки суть та діло

Енергетика
626
Суперечки щодо правомірності підвищення в Києві тарифів на послуги ЖКГ призвели до рекордного падіння платежів: за визнанням першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка, у липні рівень оплати населення склав лише 24%.
З огляду на те, що цього року фінансування житлового господарства міста з бюджету не передбачено, продовження тарифної війни між Кабміном і КМДА може призвести до припинення роботи комунальних підприємств міста.
Як уже писала "Ділова столиця", минулого місяця Шевченківський районний суд Києва за позовом громадянина Віктора Кулі призупинив дію розпоряджень КМДА №516, 518 і 520, які встановлюють нові тарифи на послуги гарячого і холодного водопостачання, теплопостачання, а також обслуговування будинків і прибудинкових територій.
Аналогічне по суті розпорядження оприлюднив і Кабінет Міністрів, який призупинив дію міських документів до розгляду цього питання Президентом Віктором Ющенком. А міністр ЖКГ Анатолій Кучеренко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко взагалі закликали киян не платити за новими тарифами, зазначеними у платіжках за червень, в результаті чого городяни зайняли вичікувальну позицію, а рівень оплати за послуги ЖКГ скоротився майже на 80%.
"Навіть сумлінні платники найчастіше від руки вносять виправлення в платіжки, через що виникає плутанина. Тому КП "Міський інформаційно-обчислювальний центр" (МІОЦ) прийняло рішення опублікувати незаповнені квитанції за червень, у яких суми можна вписувати самостійно. Але навіть такий крок не сприяв серйозному збільшенню рівня оплати, тому що переважно кияни вирішили відкласти розрахунок за послуги до остаточного вирішення суперечки", - розповів керівник КП "МІОЦ" Станіслав Каплуненко.
Наприкінці липня Апеляційний суд Києва скасував рішення Шевченківського райсуду, пояснивши, що для розгляду позову Віктора Кулі по суті припиняти дію міських розпоряджень не потрібно. Чиновники КМДА і працівники комунальних служб миттєво зрозуміли це судове рішення як свою повну перемогу і остаточне вирішення питання щодо законності тарифів. "У серпні ми вже не дозволяємо виправляти цифри у квитанціях і платити скільки хочеться", - заявив Каплуненко, додавши, що рішення Кабміну в КМДА також вважають незаконним.
Але незалежні юристи стверджують, що Кабінет Міністрів все-таки мав право втрутитися в тарифну політику міста. "Виходячи з норм Закону "Про житлово-комунальне господарство", визначати тарифи на послуги ЖКГ можуть лише органи місцевого самоврядування, тоді як КМДА входить до структури виконавчої влади і підпорядковується Президентові України, а виходить, вона не мала права встановлювати нові тарифи. Скасовувати рішення державних адміністрацій Кабмін дійсно не має права. Зате він може подавати на розгляд Президентові подання на скасування того або іншого розпорядження держадміністрації з одночасним припиненням його дії.
Тому з юридичної точки зору нові тарифи не діють", - пояснив керуючий партнер адвокатської компанії "Соколовський і партнери" Владислав Соколовський.
Розгляд позову Віктора Кулі по суті призначено лише на 17 вересня. Не поспішає з висновками і Президент, в результаті чого суперечки про правомірність введення нових тарифів, а виходить, і низький рівень оплати населення, можуть тривати довго. Таким чином, в умовах підготовки до зими комунальне господарство міста просто ризикує залишитися без коштів. "З бюджету житловий комплекс міста не отримав поточного року жодної гривні, оскільки чиновники сподівалися, що підвищені тарифи на обслуговування будинків і прибудинкових територій збільшать доходи ЖЕКів. На ділі відбулося зворотне: за червень кияни заплатили лише 73 млн грн., що практично вдвічі менше, ніж за травень, коли діяли старі тарифи. У підсумку якість підготовки мереж до зими виявиться надзвичайно низькою, а в холоди безліч будинків можуть виявитися без тепла і води через прориви ліній", - ремствують у неофіційних розмовах керівники столичних ЖЕКів.
Не в кращому становищі виявилися і монополісти - "Київенерго" і "Київводоканал". За словами генерального директора ВАТ "Київводоканал" Ярослава Філатова, коштів, які надходять від населення, вистачало на купівлю реагентів для очищення води, тому подальше скорочення оплати може змусити підприємство призупинити водопостачання міста. В АЕК "Київенерго" додають, що вони наприкінці минулого тижня вже відключили від гарячої води за борги 88 житлових будинків.
"За існуючою заборгованості перед газівниками 590 млн грн. ні про які ліміти на газ не може бути й мови. До того ж компанія зобов'язана перед початком опалювального сезону накопичити 74 тис. т мазуту, купівля якого коштуватиме ще 220 млн грн. Кошти для придбання палива компанія може отримати тільки від споживачів і у вигляді компенсацій за різницю в тарифах з міського бюджету. Але якщо рівень фінансування буде й далі падати, опалювальний сезон може взагалі не початися", - заявив голова правління АЕК "Київенерго" Едуард Соколовський.
Ілля Ратман
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас