Кабмін не встигає підготувати бюджет-2010 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін не встигає підготувати бюджет-2010

Казна та Політика
333
Уряд не встигає протягом передбаченого законом періоду - до 15 вересня - передати на розгляд Верховної Ради затверджений проект бюджету на 2010 рік. Про це у вівторок, 18 серпня, пише газета "Діло".
Відповідно до Бюджетного кодексу, до 15 вересня Кабінет Міністрів повинен схвалити проект державного бюджету на наступний рік і подати його на розгляд парламенту. Однак уряд провалює підготовку бюджету: дотепер у парламент не внесено навіть основних напрямків бюджетної політики на 2010 рік, які Верховна Рада повинна була розглянути ще на початку червня, відзначає "Діло".
У Міністерстві фінансів у зриві підготовки держбюджету обвинувачують Національний банк. Виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський неодноразово заявляв, що Мінфін не може розпочати розробку проекту бюджету на 2010 рік, тому що не одержав від НБУ основ грошово-кредитної політики. Рада Нацбанку дотепер не затвердила їх, хоча, відповідно до Бюджетного кодексу, повинна був зробити це ще до 1 квітня. "У нас немає одного з основних макроекономічних параметрів для планування бюджету - прогнозного офіційного обмінного курсу в середньому за рік", - ремствують у Мінфіні.
У свою чергу, члени ради Нацбанку неохоче відповідають на питання про розгляд основ грошово-кредитної політики на 2010-й рік, відсилаючи до глави ради Петра Порошенка. Останній, за словами помічника Ірини Фріз, зараз перебуває у відпустці. За словами члена ради Валерія Гейца, суть проблеми - у труднощах прогнозування в умовах кризи.
"Питання дуже складне: є різні точки зору на макроекономічну ситуацію в країні навіть цього року (не говорячи вже про наступний). Наприклад, експерти прогнозують падіння реального ВВП у 2009-му на 17%, хтось дає -12%. Нацбанк має свою оцінку, Мінекономіки - свою, і відмінності істотні", - пояснює член ради НБУ. За прогнозами Валерія Гейца, розгляд основ грошово-кредитної політики на наступний рік рада Нацбанку розпочне не раніше вересня. Однак така ситуація не є несподіваною. Наприклад, торік рада НБУ прийняла основи грошово-кредитної політики 15 вересня. І в ньому, до слова, не було зазначено конкретного прогнозу офіційного середньорічного курсу гривні, щодо якого сьогодні так печуться в Мінфіні, відзначає "Діло".
Як підкреслює видання, з труднощами зіштовхуються і розпорядники бюджетних коштів на місцях - у зв'язку із прийняттям парламентом нового Бюджетного кодексу.
Нагадаємо, що 23 червня Верховна Рада затвердила нову редакцію Бюджетного кодексу, що вводить трансферні розрахунки безпосередньо між державним бюджетом і бюджетами сіл, селищ і міст районного значення. Однак новий кодекс був ветований президентом. "Обласні держадміністрації знаходяться у підвішеному стані через нерозуміння, якою саме редакцією Бюджетного кодексу керуватися", - говорить глава Кіровоградської облради Микола Сухомлин.
За інформацією "Діла", у низці областей, наприклад Львівській, планування йде відповідно до старого Бюджетного кодексу. "Це дійсно проблема - зрозуміти, як цього року буде здійснюватися бюджетний процес. Поки ми ще плануємо за старим кодексом", - розповідає глава Львівської облради Мирослав Сеник. За його словами, область планує відправити параметри в Мінфін тільки у вересні, при цьому глава облради прогнозує, що рівень доходів і витрат буде приблизно таким же, як і цього року.
У бюджетному комітеті парламенту допускають, що формально уряд може подати проект держбюджету до 15 вересня, але до його потенційного змісту ставляться скептично. "Якийсь набір параметрів, якусь нісенітницю Кабмін, звичайно ж, може запропонувати до 15 вересня. Вважаю, щось Верховна Рада до цієї дати побачить, але це буде передвиборна агітка пані Тимошенко", - вважає член парламентського комітету з питань бюджету Павло Жебрівський (фракція НУ-НС).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас