Уряд пропонує вводити тимчасові адміністрації в облгази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд пропонує вводити тимчасові адміністрації в облгази

Енергетика
421
Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді підсилити держконтроль над діяльністю підприємств з газопостачання і газифікації (міськ- і облгази) шляхом уведення тимчасових адміністрацій у випадку неналежного виконання ними своїх основних функцій.
Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді 13 серпня, говориться на сайті парламенту в понеділок.
Відповідно до нього, тимчасова адміністрація вводиться в газорозподільні організації у випадку зменшення розміру основних фондів підприємства на 50% протягом останніх шести місяців, невиконання протягом останніх трьох місяців 50% і більше прострочених зобов'язань за договорами купівлі-продажу природного газу, арешту або набуття чинності обвинувачувального вироку щодо злочинних дій керівників підприємства.
Серед інших причин такого заходу, запропонованих у документі: наявність публічного конфлікту в керівництві підприємства, наявність клопотання облгазу щодо призначення тимчасової адміністрації; прийняття органом ліцензування (НКРЕ - ІФ) рішення щодо анулювання ліцензії; створення передумов для виникнення техногенної катастрофи або факту такої катастрофи за поданням спеціально вповноваженого центрального органа виконавчої влади.
Відповідно до законопроекту, термін дії адміністрації не може перевищувати шести місяців від дня її призначення. У той же час у виняткових випадках уряд може продовжувати дію тимчасової адміністрації ще на шість місяців.
При цьому фінансування тимчасової адміністрації здійснюється за рахунок газопостачальної компанії.
У пояснювальній записці відзначається, що прийняття законопроекту дозволить підвищити ефективність держнагляду за діяльністю міськ- і облгазів і забезпечить баланс інтересів суб'єктів господарської діяльності, споживачів їхніх послуг і суспільства в цілому.
Раніше Міністерство палива та енергетики вже пропонувало оформити на законодавчому рівні введення тимчасових адміністрацій у газорозподільні організації.
Як повідомлялося, уряд наприкінці липня оприлюднив розпорядження, відповідно до якого державні газорозподільні мережі 43 регіональних газопостачальних компаній передаються на баланс "доньки" НАК "Нафтогаз України". Крім того, "дочці" "Нафтогазу" будуть передані також газорозподільні мережі, що перебувають на балансі інших "дочок" НАК: "Газ України", "Укртрансгаз", "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз".
Правління держхолдинга вже ухвалило рішення щодо створення дочірньої компанії "Нафтогаз мережі", у керування якої будуть передані державні газорозподільні мережі, експлуатовані в цей час міськ- і облгазами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас