Витрати за іпотекою: на що звернути увагу позичальникові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Витрати за іпотекою: на що звернути увагу позичальникові

Кредит&Депозит
1725
Ні для кого не секрет, що крім процентних ставок за кредитом, позичальник несе безліч додаткових витрат як за послугами банку, так і за іншими, непрямими учасниками угоди (наприклад, ріелтора, нотаріуса і т.д.). Найчастіше сума переплати за кредитом на 15-20 років досягає 100-150%. Що входить у ці витрати, і які з них є необов'язковими для кредитоотримувача?
Почнемо з того, що всі витрати при купівлі-продажу нерухомості діляться на дві групи: пов'язані з угодою як такою і отриманням банківської позики. Кожен покупець, незалежно від специфіки і виду проведення угоди, оплачує послуги нотаріуса (залежить від ціни житла), держмито і відрахування в пенсійний фонд - 1% вартості за договором. Якщо житло продається за допомогою спеціалізованого агентства, до цих витрат додають 1-5% вартості об'єкту на послуги ріелтора або брокера.
Витрати, пов'язані з іпотечним кредитом, включають разові й постійні виплати. До першого належать комісія за оформлення договору, касове обслуговування в банку (якщо кредит у готівці) - 0,5% від отриманої суми, довідка із БТІ про реєстрацію прав власності та експертна оцінка. Остання може проводитися як банком (за наявності сертифіката на здійснення такої діяльності), так і спеціально акредитованим бюро, і охоплює всі деталі планування (у т.ч. стан комунікацій, засклення балконів, якість обробки і т.д.).
І, нарешті, залишається періодична виплата - іпотечне страхування. Сюди входить страхування об'єкта кредитування - 0,2-0,4% оцінної вартості об'єкта, страхування життя і працездатності позичальника (на вимогу банку) - 0,2-0,4% суми іпотеки і титульне страхування - 1% вартості застави. Позичальник щорічно платить страховку протягом усього терміну договору, а титульне страхування дійсно перші 3 роки користування іпотекою (позовна давність за договорами відчуження нерухомого майна).
Додатковими витратами за іпотечним кредитом можуть також виявитися штрафи за порушення позичальником умов договору. Наприклад, за внесення платежів із протремінуванням або, навпаки, при погашенні боргу з випередженням графіка (аннуітетна форма кредиту). Крім того, якщо кредит оформлений в іноземній валюті, позичальник зазнає збитків через стрибки курсу.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас