Восени Нацбанк поповнить золотовалютні резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Восени Нацбанк поповнить золотовалютні резерви

Банківські метали
1768
Восени Національний банк України поповнить свої золотовалютні резерви коштами Міжнародного валютного фонду в розмірі, еквівалентному близько 2 млрд. доларів США (понад 1 млрд. СДР).
Як заявив в коментарі УНІАН виконуючий обов`язки міністра фінансів України Ігор Уманський, така можливість у НБУ з`явиться після 28 серпня в результаті рішення Ради директорів МВФ про розподіл спеціальних прав запозичення (СДР) для поповнення валютних резервів держав - членів МВФ в загальному обсязі, еквівалентному 640 млн. дол.
"Скоро (28 серпня) очікується розподіл 250 мільярдів доларів, раніше було ухвалено рішення про розподіл 390 мільярдів, таким чином Нацбанк одержить в свої золотовалютні резерви понад 1 мільярд СДР, що буде еквівалентно близько 2 мільярдів доларів. Фактично Нацбанку автоматично буде перераховано ці кошти в СДР. Проте перевести їх у валюту і скористатися можна буде через певний час - після того, як МВФ розробить спеціальний інструмент для цього. Думаю, що Фонду знадобитися якийсь час, оскільки останній раз таку операцію Фонд проводив в дев`яностих роках", - сказав Уманський.
Він відзначив, що Нацбанк у разі затвердження механізму у будь-який момент зможе обміняти СДР на ту валюту, яка йому знадобиться. Причому, відзначив Уманський, відсоток за ці кошти, які надаються в безстрокове користування, буде досить невеликим. "Ресурс цей безстроковий. Ми цим ресурсом користуємося і сплачуємо лише невелику відсоткову ставку. Якщо нам це не треба, то ми можемо повернути назад і закрити режим платності ресурсу", - відзначив Уманський.
Як повідомляв УНІАН, Рада керівників Міжнародного валютного фонду 7 серпня затвердила загальний розподіл спеціальних прав запозичення (СДР) на суму, еквівалентну 250 млрд. дол. США, для забезпечення ліквідності в глобальній економічній системі шляхом поповнення валютних резервів держав - членів Фонду.
Розподіл планується провести 28 серпня.
*** СДР - спеціальні права запозичення, від англ. Special Drawing Rights.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас