Експерти: Поповнення резервів НБУ підтримає гривню на валютному ринку, але девальваційний тренд залишиться цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Поповнення резервів НБУ підтримає гривню на валютному ринку, але девальваційний тренд залишиться цього року

Валюта
1650
Поповнення резервів Національного банку України в результаті розподілу Міжнародним валютним фондом спеціальних прав запозичення (SDR) збільшує можливості центробанку у підтримці національної валюти, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
"Фактично поповнення резервів НБУ означає додаткові $2 млрд, які Національний банк України зможе використовувати на підтримку курсу гривні", - сказав економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.
За його словами, найближчим часом на валютному ринку відбудеться корекція обмінного курсу - як на цій новині ( про розподіл МВФ SDR), так і в рамках того, що останній стрибок курсу вже вичерпав свої сили.
Разом з тим експерт не очікує повернення обмінного курсу до значень 8 грн/$1 і нижче. Більше того, на його думку, під кінець року на валютному ринку буде спостерігатися висока волатильість, і восени ринковий курс буде демонструвати нові перегони, досягаючи рівня в межах 10 грн/$1.
"Девальваційні очікування будуть залишатися сильними до кінця року, а серйозне навантаження з виплати зовнішніх боргів не буде залишати надій на перелом тренду аж до другого кварталу 2010 року", - прогнозує Блінов.
Старший аналітик інвестгрупи "Сократ" Сергій Невмержицький також підкреслює, що додаткові заходи МВФ дадуть НБУ можливість маневру, і допускає, що частина коштів піде на стабілізацію курсу гривні.
У той же час експерт вважає, що НБУ, у першу чергу, використає притягнуті кошти для забезпечення розрахунків українських позичальників за зовнішніми зобов'язаннями і тільки потім - для підтримки валютного курсу.
" Дотепер НБУ проводив інтервенції на валютному ринку в недостатньому обсязі, що в підсумку призвело до нинішнього падіння гривні. У той же час НБУ вибрав пріоритетним для себе проведення цільових аукціонів із продажу валюти", - сказав Невмержицький.
Як повідомив керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин, SDR будуть використані для поповнення резервів, що теоретично в довготерміновій перспективі повинно знизити тиск на гривню.
Як відзначила економіст інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська, крім збільшення міжнародних резервів НБУ на суму трансфертів в SDR, якщо буде потреба НБУ може також обміняти частину SDR на долари/євро або на іншу валюту, звернувшись до МВФ. Процедура обміну, судячи з інформації, розміщеної на сайті Фонду, технічно простіша, ніж процедура запозичення в рамках існуючих програм фінансування (найчастіше поєднана зі спеціальними умовами, переговорами та ін.)
" В цілому можливості НБУ з підтримки національної валюти збільшилися", - підтримує загальна думку експерт.
У свою чергу, Шевчишин говорить, що розвиток ситуації на валютному ринку країни залежить винятково від дій Міністерства фінансів і Нацбанку. "Тому якщо відповідні дії вживатися не будуть, отримання SDR не вплине на валютний ринок", - вважає він.
Як повідомлялося, у п'ятницю рада керуючих МВФ схвалила розподіл SDR на SDR182,64 млрд (близько $284,6 млрд) серед 186 країн-акціонерів Фонду, згідно з яким Україна отримає SDR1,309 млрд ($2,04 млрд).
На думку МВФ, це дозволить підтримати міжнародні резерви країн-акціонерів і забезпечить додаткову ліквідність світовій економіці.
Розподіл SDR161,18 млрд ($251 млрд) відбудеться 28 серпня, з яких на долю України доводиться SDR1,017 млрд ($1,585 млрд).
Потім, 9 вересня, відбудеться спеціальний розподіл ще SDR21,45 млрд ($33,4 млрд) між країнами-акціонерами, які вступили до Фонду після 1981 року, і які ніколи не отримували SDR. Серед таких країн і Україна, що дозволить їй отримати додатково SDR0,29 млрд ($0,456 млрд).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас