Гайтнер: Адміністрація США змушена лавірувати між банками і суспільством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гайтнер: Адміністрація США змушена лавірувати між банками і суспільством

Казна та Політика
185
Адміністрація Обами не дозволить Уолл-стріт повернутися до старої звички брати на себе надмірні ризики з метою одержати надприбуток, заявив секретар Казначейства США в інтерв'ю газеті The Wall Street Journal.
"Я не думаю, що фінансова система повертається до старих методів роботи, так ми і не дозволимо цьому трапитися, - заявив голова фінансового відомства - Великі банки зараз використовують набагато менше кредитне плече, запаси ліквідності набагато більш консервативні, а баланси значно знизилися за рахунок списання "поганих" активів. Та й найслабші елементи системи пішли в небуття".
Ці заяви Гайтнер змушений робити у відповідь на критику на адресу фінансового сектору, який, на думку багатьох американців, знову надмірно ризикує на ринку, що оживився.
Деяким великим банкам це дозволило повернути державну допомогу і продемонструвати рекордний прибуток. Скажімо, Goldman Sachs днями відзвітував про рекордний квартальний прибуток за весь час свого існування, установивши й інший рекорд - кількості грошей, яку він може втратити за один-єдиний день.
Проте Гайтнер підкреслив, що прибуткова фінансова система є "невід'ємною умовою зміцнення економіки".
"Результатом підвищення стабільності стала можливість для людей залучати кошти, збільшувати капітал, позичати з більшою легкістю і під більш низькі відсотки, і на цих ринках знову з'явиться ліквідність", - переконує Гайтнер.
При цьому адміністрація усвідомлює можливість виникнення нової хвилі популістської критики на адресу фінансового сектору, особливо якщо зростання прибутків банків буде супроводжуватися збільшенням зарплат і бонусів для їхніх співробітників.
Наприклад, минулого тижня банк Wells Fargo оголосив про збільшення базових окладів топ-менеджерів, щоб обійти урядові обмеження бонусів для фінкомпаній, що одержали підтримку держави.
Співробітники адміністрації перебувають перед нелегким вибором. З одного боку, величезні бонуси банкірів викликають невдоволення в суспільстві. З іншого боку - влада переконана, що в банків повинна бути можливість винагороджувати роботу своїх співробітників на свій розсуд - аби тільки це не спричинило непотрібне збільшення ризиків і не шкодило довгостроковій стійкості фінансових компаній.
Під тиском суспільної думки уряд у червні створив посаду "зарплатного царя", що курирує питання винагороди керівництва фінкомпаній. Цей пост займає відомий юрист Кеннет Фейнберг, що раніше очолював фонд компенсацій жертвам терористичних атак у США 11 вересня 2001 року.
Однак регулюванням зарплат справа не обмежується, відзначив Гайтнер. За його словами, фінсектору необхідний більш жорсткий і ефективний нагляд, якщо США сподіваються уникнути повторення фінансової кризи. Розглянута реформа регулювання розширить повноваження Федерального резерву відносно найбільших американських банків і фінансових компаній.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас