Експерти: Основною загрозою для європейської банківської системи є велика кількість поганих боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Основною загрозою для європейської банківської системи є велика кількість поганих боргів

Казна та Політика
295
Світова банківська система почала поступово виходити з кризи, що вибухнула на кредитних ринках два роки тому. Європейські і американські банки зуміли скоротити свої витрати, привести в порядок рахунки, а недавно - вперше за довгий час - знову почали отримувати прибуток, передає Reuters.
Проте все ще існує проблема, яка може звести нанівець всі зусилля банкірів - погані борги. За приблизними підрахунками експертів, за перші півроку 2009 р. кількість поганих боргів провідних європейських банків виросла в середньому на 160%. Причому є всі підстави вважати, що в найближчі два роки цей показник залишиться на рекордно високих позначках.
Звичайно, отриманий прибуток дозволяє їм частково компенсувати втрати. За попередніми даними, сумарний прибуток крупних європейських банків склав близько 21,4 млрд євро. "Впродовж всього минулого року учасники ринку побоювалися обвалу європейської банківської системи. Проте поступово ситуація стабілізувалася, і тепер обвалу банків ЄС можна не боятися", - говорить аналітик Fox-Pitt Kelton Девід Вільямс.
Підтверджує цю точку зору і ситуація на фондових ринках: з початку періоду корпоративних звітів індекс європейських банків DJ STOXX European bank index виріс на 12%. "Всю першу половину 2009 р. банки намагалися привести в порядок свої рахунки і скоротити витрати. Виходить, що їм це вдалося", - відзначає експерт MF Global Симон Моген.
Приємно здивували інвесторів такі крупні європейські банки, як HSBC, BNP Paribas, Barclays і UBS. "Позитивні квартальні звіти говорять про те, що більшості банків вдалося урізати свої виробничі витрати, вкласти частину коштів в розвиток бізнесу і сконцентруватися виключно на отриманні притку", - додає С.Моген.
Правда, навіть не дивлячись на такі обнадійливі дані, банкам доведеться вирішити ще ряд проблем, зокрема розібратися з поганими боргами. "Не можна недооцінювати погані борги. Думаю, розібратися з ними вдасться лише до кінця 2010 р.", - вважає аналітик Evolution Securities Джап Мейєр.
Британська Lloyds Banking Group повідомила, що її погані борги досягли піку ще в I півріччі ц.р. Їх загальний об'єм складає зараз близько 13,4 млрд фунтів стерлінгів (близько 15,56 млрд євро). Це приблизно в п'ять разів більше, ніж показник річної давності. Схожим чином йдуть справи і у UniCredit: тільки на відміну від Lloyds Banking Group у італійського банку кращі фінансові показники.
Тим часом, за оцінками фахівців, в найближчі півтора роки європейським банкам доведеться списати близько 280 млрд дол. поганих активів, і багато залежатиме від їх уміння залучати новий капітал. "Банки повинні уміти заробляти гроші і вирішувати свої проблеми. Від цих умінь багато в чому залежить ставлення інвесторів до них, - говорить банківський аналітик Morgan Stanley Х'ю ванн Штініс. - Природно, інвестори задаються питанням, скільки саме часу буде потрібно банкам, щоб відновитися від кризи".
Відзначимо, що рейтингове агентство S&P ще в середині червня попереджало, що фінансове середовище залишає бажати кращого, і далеко не всі "європейські фінансові групи переживуть поточну кризу". Трохи раніше інше рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги по 25 європейським банкам. У числі "знижених" банків опинилися іспанські BBVA, німецький Deutsche Bank, французький BNP Paribas і величезна кількість дрібніших банків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас