НБУ затвердив методичні рекомендації щодо порядку проведення стрес-тестування у банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ затвердив методичні рекомендації щодо порядку проведення стрес-тестування у банках

Казна та Політика
760
Національний банк України (НБУ) затвердив методичні рекомендації щодо порядку проведення стрес-тестування в банках.
Відповідні рекомендації закріплені постановою НБУ №460, яка набула чинності з 6 серпня.
Згідно з документом, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", методичні рекомендації розроблені з метою визначення підходів для здійснення оцінки стабільності банківської системи або окремого банку та встановлення ступені витривалості у випадку виникнення екстремальних подій.
Документом визначається, що стрес-тестування - це метод кількісної оцінки ризику, який полягає у визначенні величини неузгодженої позиції, яка піддає банк ризику, і у визначенні шокової величини зміни зовнішнього фактора - валютного курсу, процентної ставки тощо.
"Комбінація цих величин дає уявлення про те, яку суму збитків або доходів одержить банк, якщо події будуть розвиватися за закладеними припущеннями", - відзначається в рекомендаціях.
У той же час, згідно з документом, кожний банк може розробити власну процедуру проведення стрес-тестування з урахуванням індивідуальності ризикового портфеля і специфіки своєї діяльності.
Згідно з рекомендаціями, як базові фактори ризиків доцільно використовувати: економічний спад, радикальну зміну вектора розвитку економіки, дефолти першокласних компаній-позичальників, значні коливання курсу національної валюти, інфляцію/дефляцію, рівень політичної стабільності, зміни процентних ставок та інше.
"Світова практика передбачає проведення стрес-тестування щокварталу. Зважаючи на те, що в даних умовах спостерігається швидке поширення кризових подій і прискорений розвиток екстремальних ситуацій, банкам рекомендується здійснювати оперативне стрес-тестування", - вказується в рекомендаціях.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас