Автомобілі проїхали мимо надбавки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автомобілі проїхали мимо надбавки

1942
Зростання продажів автомобілів у липні поки не привело до збільшення їх виробництва. За даними асоціації автовиробників "Укравтопром", у липні виробництво легкових автомобілів знизилося на 14,9% відносно червня. Це ще раз довело, що введена урядом 13-процентна надбавка до мита на імпорт автомобілів нездатна стимулювати збільшення їх виробництва, говорять експерти.
За даними галузевої асоціації "Укравтопром", у липні автомобілебудівні заводи України зробили 6,81 тис. автотранспортних засобів, що на 13,8% менше, ніж у червні. Виробництво легкових автомобілів знизилося на 14,97% (до 6,458 тис. одиниць), автобусів - на 25,97% (до 55 одиниць). Виробництво вантажних автомобілів, навпаки, збільшилося на 24,78% (до 297 одиниць), що викликано частковим запуском конвеєрів, що простоювали у попередні місяці, на одному із заводів. "Падіння виробництва легкових автомобілів пояснюється тим, що зараз основна його частина орієнтована на експорт.
Той факт, що експортні поставки Запорізького автомобілебудівного заводу (ЗАЗ) у Росію довгий час були під сумнівом, позначився на обсягах виробництва на цьому найбільшому автозаводі України та у країні в цілому", - говорить гендиректор Auto-consulting Олег Омельницький. Нагадаємо, до 1 липня автомобілі Chevrolet Lanos, вироблені ЗАЗом, продавалися на російському ринку через дилерську мережу General Motors. У червні в ЗАЗ минув контракт із General Motors на виробництво і постачання автомобілів Lanos у Росію. У підсумку ЗАЗ був змушений провести ребрендинг. Тепер автомобілі Chevrolet Lanos продаються в Росії під брендом Chance.
Корпорація "Богдан", що займає друге місце в Україні за обсягами виробництва легкових автомобілів, у липні працювала фактично на склад, відзначає Олег Омельницький. На його думку, саме перераховані вище факти стали основними причинами зниження виробництва легкових автомобілів, що спостерігається в Україні, незважаючи на зростання автопродажів у липні. У липні в порівнянні із червнем було зафіксовано зростання продажів нових легкових автомобілів на 15,9%. За словами аналітика Gainsfort Research Олексія Некраси, в Україні, незважаючи на відновлення автокредитування, дотепер немає охочих користуватися кредитами. "А це є основним стримуючим фактором зростання виробництва автомобілів у країні", - говорить він.
Олег Омельницький також відзначає, що введення урядом 13- процентної надбавки до мита на імпорт автомобілів не привело до збільшення їх виробництва. "Виробникам це не допомогло, тому що складські запаси іномарок, що назбиралися до часу введення цієї надбавки, дозволяють імпортерам торгувати автомобілями донині", - стверджує він.
Втім, представники автомобілебудівних заводів вважають інакше. "На початку року на Кременчуцькому автоскладальному заводі була тимчасово припинена робота складального конвеєра. Але введення 13- процентної надбавки до ставки мита дозволило підтримати вітчизняних виробників, які змогли запропонувати українському споживачеві недорогі якісні автомобілі", - говорять у компанії АИС. Але, мабуть, заходів щодо стимулювання виробництва все-таки було недостатньо. "Крім надбавки до мита на імпорт, необхідно прийняти і забезпечити виконання комплексу заходів щодо зменшення податкового навантаження, надати можливість заводам брати кредити на пільгових умовах і, головне, стимулювати споживче автокредитування за типом 'купуй українське'", - впевнені в "Укравтопромі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас