Ціни змусять рости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни змусять рости

Аграрний ринок
1848
В. о. голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко готовий порушити справи проти трейдерів, що закуповують зерно за заниженими цінами.
Орієнтиром заниженості, мабуть, повинні виступити встановлені Міністерством агрополітики мінімальні ціни, якими оперує у своїй роботі держоператор - Аграрний фонд (1251 грн. за пшеницю третього класу). Цей рівень улаштував також Юлію Тимошенко, яка двома тижнями раніше порекомендувала трейдерам купувати зерно не нижче цих цін, обіцяючи натомість повернення ПДВ
Після того як пряник у вигляді відшкодування ПДВ не спрацював (ціни в останні тижні залишалися на стабільно низькому рівні), уряд перейшов до більш жорстких методів впливу. За словами Олександра Мельниченка, учасники ринку попереджені на зустрічі в АМКУ про можливі наслідки у випадку збереження нинішньої цінової політики. "Кілька суб'єктів ринку котирують свої акції на світових біржах. Ми їм сказали: якщо не зміните політику закупівельних цін, про вас довідаються у світі", - сказав голова АМКУ.
Розкид ринкових і мінімальних державних цін сьогодні становить кілька сотень гривень на тонні практично по всіх культурах. "Не можна сказати, що компанії просто зібралися і вирішили, за якими цінами будуть купувати зерно, - говорить Марія Колесник, експерт консалтингової компанії "ААА". - Але, безумовно, у них є розуміння того, що ситуація на ринку дозволяє не платити високу ціну агровиробнику". Селяни, які в цьому сезоні не змогли залучити кредити (таких була більшість), і, що не мають фінансового ресурсу, сформованого в минулому сезоні (в основному це стосується дрібних фермерів), продають зерно за запропонованими цінами, оскільки потребують обігових коштів. Найчастіше кошти потрібні не тільки на підготовку до осінньої посівної, але й просто на завершення робіт зі збиральної.
На думку експертів, теоретично Антимонопольний комітет може порушити справи проти операторів ринку, однак переслідувані урядом цілі в такий спосіб досягнуті не будуть. "Якщо згадати приклад цукровиків, то рішення щодо змови 2005 р. було прийнято значно пізніше, через майже рік, і якщо і дало ефект, то не відразу, - відзначають аналітики. - А підвищення цін на ринку зерна необхідно вже зараз". Компанії нагадують, що в уряду є ринкові можливості для стимулювання зростання цін шляхом зниження маркетингової складової у вартості тонни злаків. Зокрема, зниження тарифів на транспортування на 33% і погашення заборгованості з ПДВ дозволить підвищити закупівельну вартість зерна орієнтовно на 300 грн. За словами гендиректора Української зернової асоціації Володимира Клименка, зниження тарифів може бути тимчасовим, на кілька місяців, на період сезонного зниження цін.
Компанії також скаржаться, що нинішній сезон ознаменувався практично безпрецедентною кампанією проти трейдерів у рамках пошуку ворога на внутрішньому ринку. "Не встиг закінчитися 2008/09 зерновий МР, як у країні розгорнулася пропагандистсько-інформаційна кампанія проти зерноторгових компаній, які своєю суспільно корисною діяльністю на створених здебільшого ними ж потужностях забезпечили експорт із України близько 30 млн. т зернових і олійних культур, просунувши Україну на друге місце серед країн - експортерів зерна, - говориться в повідомленні Української аграрної конфедерації. - Без будь-якого урахування реалій зовнішніх ринків зерна, від стану яких прямо залежать ціни на зерно в Україні, ігноруючи наявні негативні для внутрішнього ціноутворення на зерно фактори (високий рівень логістичних витрат, велика хронічна заборгованість держави з ПДВ перед зернотрейдерами), трейдери оголошуються ледве не головними ворогами селян".
Селяни, які в цьому сезоні не змогли залучити кредити (таких була більшість), і, що не мають фінансового ресурсу, сформованого в минулому сезоні (в основному це стосується дрібних фермерів), продають зерно за запропонованими цінами, оскільки потребують обігових коштів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас