НБУ надав роз'яснення і встановив винятки за своєю постановою про роботу збиткових банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ надав роз'яснення і встановив винятки за своєю постановою про роботу збиткових банків

1471
Національний банк України (НБУ) надав роз'яснення та установив винятки за своєю постановою (№421) про роботу банків у період фінансово-економічної кризи, якою з 22 липня встановлювалися обмеження на операції збиткових кредитно-фінансових установ.
Згідно з листом НБУ (№40-211/4368-15337), текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", дія постанови №421 поширюється на банки, які мають поточні збитки, отримані в результаті формування резервів для відшкодування можливих втрат по кредитних операціях, здійснених на підставі кредитних договорів, укладених до 1 жовтня 2008 року.
Щодо зупинки виплати бонусів, премій та інших додаткових матеріальних винагород працівникам банків, у листі роз'яснюється, що ця заборона не містить винятків щодо категорії працівників банку і поширюється на всі додаткові виплати (надбавки, доплати, премії, винагороди та інші заохочувальні, компенсаційні і гарантійні виплати): заборона не поширюється на основну заробітну плату.
"Установлена заборона не поширюється на виплати, які є складовою частиною зарплати працівників і виплачуються на постійній основі за виконання ними функціональних обов'язків, які прямо пов'язані з обслуговуванням клієнтів і наданням банківських послуг і залежать від обсягу виконаних робіт", - уточнюється в листі.
Нацбанк також пояснив, що очікує від банків перегляду укладених договорів щодо одержання консультаційних послуг: контракти повинні бути проаналізовані на предмет їх доцільності і можливості розірвання.
"Відзначені обмеження не поширюються на інформаційно-консультаційні послуги, які отримуються із метою забезпечення здійснення основної (операційної) діяльності банку", - додається в листі.
У роз'ясненнях також вказується, що заборона на збільшення обсягів капітальних інвестицій і нематеріальних активів не поширюється на операції, які здійснені згідно з договорами, які були укладені банками до набрання чинності постановою №421.
"Майно, яке перейшло банку у власність на підставі реалізації прав заставоутримувача відповідно до умов договору застави, або придбане банком з метою запобігання збитків не розглядається як капітальна інвестиція, за умови застосування банком усіх необхідних заходів, спрямованих на реалізацію такого майна в найкоротший термін", - відзначається в листі.
Аналогічний виняток зроблено і щодо придбання банками недержавних цінних паперів від свого імені.
У той же час, згідно з листом, кредитні обмеження поширюються на здійснення операцій з векселями.
Нацбанк також указує, що заборона надання бланкових кредитів не поширюється на кредити, надані згідно з договорами, укладеними до набрання чинності постановою №421. Однак, реструктуризація таких договорів шляхом пролонгації строків їх погашення можлива лише за умови надання позичальниками ліквідного забезпечення.
Заборона також не поширюється на карткові кредити в рамках зарплатних проектів і на кредити "овердрафт", які надаються юридичним особам, за умови забезпечення щомісячного повного погашення заборгованості. Винятком також є міжбанківські кредити "овернайт".
Разом з тим, щодо того, що постанова №421 дозволяє збитковим банкам ухилятися від виплат по облігаційних офертах у листі нічого не вказується: експерти вважають, що невиконання оферти у зв'язку із цим рішенням НБУ може бути легко оскаржене інвесторами в суді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас