Кабмін вирішив впорядкувати бродіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін вирішив впорядкувати бродіння

Енергетика
708
Кабмін увів ліцензування виробництва біопалива і біогазу. Через місяць Мінпаливенерго повинно опублікувати умови одержання ліцензій і їх вартість. У відомстві заявляють, що не мають наміру занадто строго регулювати ринок.
Але експерти побоюються того, що видача ліцензій відлякає інвесторів і приведе до появи тіньового сегмента. Нафтовики, навпаки, підтримують ініціативу уряду: на їхню думку, без належного контролю з боку держави під видом біопалива можуть почати продавати неякісні нафтопродукти.
Учора Кабінет міністрів опублікував свою постанову №829 від 29 липня, якою уповноважив Мінпаливенерго ліцензувати виробництво, зберігання і реалізацію рідкого палива з біомаси та біогазу. Відомство повинне протягом місяця затвердити умови виробництва, зберігання і реалізації біогазу та рідкого палива з біомаси, а також умови і вартість одержання ліцензій. Прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді пояснив, що відомство вже приступило до підготовки умов ліцензування. За його словами, міністерство не має наміру вводити жорстке регулювання ринку.
Нагадаємо, раніше Верховна рада прийняла закон №1114 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо сприяння виробництву і використанню альтернативних видів палива".
Документ із 1 січня 2010 року на 10 років звільняє від сплати 25-процентного податку на прибуток від продажу біологічних видів палива, отриманих шляхом шумування біомаси. Згідно із законом, ліцензію на виробництво біопалива зможуть одержати підприємства потужністю від 5 тис. т на рік.
Експерти вкрай негативно ставляться до ліцензування. "В усьому світі прагнуть спростити діяльність компаній, що займаються поновлюваними видами палива та енергії, а в Україні - збільшують бюрократію. Уведення ліцензування лише створить додатковий привід для корупції, цього разу вже в біопаливному напрямку", - впевнений директор компанії Fuel Alternative Віталій Давій.
За його словами, для того щоб сьогодні в Україні запустити в експлуатацію біогазову установку, необхідно зібрати більше 800 різних підписів. Ліцензія стане ще одним істотним бар'єром для виходу на ринок. Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн вважає, що введення ліцензування відлякає інвесторів і приведе до появи тіньового сегмента. На його думку, біопаливо однаково будуть виробляти дрібні підприємства, але без належних дозволів.
Нафтотрейдери, навпаки, позитивно оцінили ініціативу уряду. "Держава бере на себе контроль над ринком. Уведення ліцензування унеможливлює участь у процесі виробництва біодизеля аматорів-чорнушників", - говорить фінансовий директор компанії "Укрнафта" Володимир Пустоваров. У прес-службі ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" учора заявили, що виробництво біопалива може стати каналом для одержання податкових пільг звичайними нафтотрейдерами.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас