"Ъ": Уряд закопає 6 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд закопає 6 млрд гривень

Аграрний ринок
1859
Кабінет міністрів знайшов ефективне застосування 6 млрд грн в умовах кризи "вони будуть витрачені на безкоштовну видачу держактів на право власності на землю і збільшення штату чиновників. Депутати Верховної ради такі видатки не підтримують "вони побоюються зростання корупції і нецільового використання коштів. За їхніми оцінками, на реформу галузі досить 1-1,5 млрд грн.
Учора Кабмін оприлюднив постанову №844, якою зобов'язав Державний комітет із земельних ресурсів безкоштовно оформлювати та видавати громадянам в 2009 році державні акти на право власності на земельні ділянки. До кінця року також заборонено брати з населення плату за підготовку документації із землевпорядкування і вимагати внески в різні благодійні фонди.
Усі ці операції будуть оплачені з держбюджету. 5 серпня уряд вирішив виділити комітету "на безповоротній основі" 5 млрд 953 млн 800,6 тис. грн із нерозподілених коштів стабілізаційного фонду. Число співробітників Держкомітету з земельних ресурсів буде збільшено на 100 людей до 335, а штат підзвітних йому територіальних органів - на 4 тис., до 14,374 тис. Це необхідно для реалізації програми.
Уже до початку вересня Держкомзем повинен подати в Кабмін пропозиції щодо спрощення і здешевлення процедури виготовлення документації щодо землевпорядкування, необхідної органам місцевої влади для прийняття рішень про передачу земельних ділянок у приватну власність. "Ми починаємо соціальну програму по всій Україні, яка дозволить громадянам вступати в права спадщини в найкоротший термін. Робота територіальних відділень комітету спростить процедуру оформлення і видачі документів на землю. Адже ця проблема досить актуальна, особливо в сільській місцевості", - заявив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.
У профільному комітеті Верховної ради шоковані ідеєю уряду. Голова підкомітету з питань земельних відносин Валерій Бевзенко (Партія регіонів) пояснив, що 3 млрд грн Кабмін планує направити на безкоштовне оформлення і видачу держактів, а інші 2,9 млрд грн - на створення земельного кадастру і розмежування земельних ділянок комунальної та державної форм власності. "Починаючи з 1993 року число невиданих Держкомземом актів на землю перевищує 3 млн. Комітет пояснює це відсутністю коштів на проведення інспекції земельних ділянок і випуск необхідних бланків, - говорить пан Бевзенко."Насправді діє корупційна схема, за якою за держакт на право власності в людини вимагають хабар до $1 тис. при його реальній вартості 150 грн". Таким чином, для видачі 3 млн держактів необхідно всього 450 млн грн. На які цілі будуть направлені решта 2,55 млрд грн - невідомо. У Держкомземі вчора відмовилися надати коментарі.
В 2001 році Україна для безкоштовного оформлення і видачі держактів на землю залучала кредит Світового банку в розмірі $192 млн. "Тоді це дорівнювало 1 млрд грн. З них Держкомзем освоїв близько 2 млн грн, а іншу суму позики Світовий банк відкликав у зв'язку з нецільовим використанням коштів. Думаю, зараз на ці цілі вистачить 1-1,5 млрд грн", - відзначив депутат. Для порівняння: Мінздрав в 2009 році одержить 5,55 млрд грн, а Мінагрополітики - 6,37 млрд грн. При цьому в 2008 році ідентичну суму прем'єр-міністр Юлія Тимошенко направляла на інший проект - виплату знецінених вкладів.
Виділивши кошти Держкомзему, уряд порушив і закон про держбюджет - ст. 76 не передбачає такі видатки стабфонду. Можливо, Кабмін скористався п. 22 "інші видатки". Але перерозподіл коштів можливий тільки за згодою комітету з питань бюджету. "Стабфонд був створений для проведення заходів щодо виведення економіки із кризи. Частина коштів уже направлена на добудовування житлових об'єктів і рекапіталізацію банків. Неясно, чому уряд має намір витратити таку величезну суму бюджетних коштів на оформлення документів, коли всі галузі промисловості потребують держпідтримки?" - заявив член комітету Ради з питань бюджету Ярослав Джоджик ("Наша Україна"Народна самооборона").
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас