Уряд зберіг держрегулювання цін на пшеницю, жито, ячмінь, борошно і цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд зберіг держрегулювання цін на пшеницю, жито, ячмінь, борошно і цукор

Аграрний ринок
330
Об'єктами державного цінового регулювання на 2009/2010 маркетинговий рік є тверда і м'яка пшениця, зерно суміші пшениці і жита (меслин), жито озиме і ярове, ячмінь, пшеничне і житнє борошно, а також буряковий цукор-пісок.
Відповідна норма закріплена постановою Кабінету міністрів №847 від 23 липня, фактично повторюючи прийняту ще в січні цього року постанову із внесеними в неї в червні поправками.
Цим документом також внесено кілька змін у нормативну базу для приведення її у відповідність із прийнятим Верховної Радою 4 червня цього року законом про вдосконалення механізмів державного регулювання ринку сільськогосподарської продукції.
Зокрема, закріплена норма, що Аграрний фонд зможе за рішенням уряду експортувати об'єкти державного цінового регулювання, а також купувати і продавати зазначену продукцію в діапазоні цін: від "мінус" 20% до мінімальної інтервенційної ціни до "плюс" 20% до максимальної інтервенційної ціни, якщо такі операції не пов'язані з державним ціновим регулюванням.
Йому також дозволено за рішенням уряду здійснювати купівлю і продаж матеріально-технічних ресурсів для потреб аграріїв і продавати зерно, борошно і цукор для забезпечення доходів спецфонду держбюджету.
Як повідомлялося, зазначений закон установлює, що об'єктами державного цінового регулювання є тверда і м'яка пшениця; меслин; кукурудза; ячмінь; жито озиме і ярове; горох; гречка; просо; овес; соя; насіння соняшника, ріпаку, льону; шишки хмелю; цукор-пісок (з буряка); борошно пшеничне; борошно житнє; м'ясо і субпродукти забійних тварин і птиці; сухе молоко; масло вершкове; олія соняшникова; овочі і фрукти; вовна.
Закон установлює, що відповідно до ринкової кон'юнктури Кабінет міністрів уводить державне цінове регулювання цих продуктів. Перелік таких продуктів визначається за результатами моніторингу аграрного ринку і підлягає офіційному оприлюдненню не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку маркетингового періоду.
Якщо перелік об'єктів державного цінового регулювання не сформований або офіційно не оприлюднений у зазначений термін, тоді діє перелік об'єктів для попереднього маркетингового періоду.
Закон установлює, що на кожен вид сільськогосподарської продукції, визначений у відповідності зі стандартами і який є об'єктом державного цінового регулювання, установлюються мінімальні або максимальні інтервенційні ціни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас