На енергетичному ринку Німеччини з'явився новий великий гравець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На енергетичному ринку Німеччини з'явився новий великий гравець

Енергетика
529
Найбільший німецький енергетичний концерн E.ON продав консорціуму комунальних господарств свою дочірню холдингову компанію Thüga. У результаті цієї угоди на німецькому енергетичному ринку з'явився новий великий гравець.
Угода із продажу дочірньої компанії Thüga консорціуму, що складається з комунальних енергокомпаній, схвалена на засіданні наглядової ради ввечері в середу, 12 серпня, принесе концерну E.ON 2,9 мільярда євро. Таким чином, перша частина запланованої реструктуризації концерну, під час якого E.ON має намір розпродати свої активи на суму 10 мільярдів євро, завершена.
У результаті цієї угоди на німецькому енергетичному ринку з'явився новий великий гравець - консорціум, що складається з комунальних енергокомпаній німецьких міст Ганноверу, Франкфурта і Нюрнберга а також групи Kom9, у яку входять ще 46 комунальних компаній. В 2008 році компанія Thüga поставляла електроенергію 3,5 мільйонам, а газ 2,9 мільйонам клієнтів. Її оборот склав 16,4 мільярди євро. На думку енергетичного експерта Федерального об'єднання споживчих центрів Хольгера Кравінкеля, нова структура власників компанії Thüga позитивно позначиться на ситуації на енергетичному ринку Німеччини, дозволивши консорціуму заощаджувати за рахунок синергетичного ефекту.
Завдяки новим ринкам збуту в Росії і на півдні Європи в Іспанії та Італії, найбільшому енергетичному концерну Німеччини E.ON поки вдається без серйозних втрат долати наслідки світової економічної і фінансової кризи. Розширення бізнесу в сфері відновлюваних джерел енергії дозволило концерну в першому півріччі зберегти стабільні оперативні результати господарської діяльності.
Оборот у звітному періоді виріс на 1,3 мільярди євро в порівнянні з торішнім показником і склав 42, 5 мільярди. Чистий прибуток збільшився на 4 відсотка до 3,5 мільярди євро. Негативно економічна криза відбилася на газовому ринку. Збут компанії E.ON Ruhrgas промисловим компаніям і комунальним господарствам скоротився на 21 відсоток.
У найближчі місяці концерн E.ON планує провести реструктуризацію, у результаті якої керівництво енергетичного гіганта розраховує до 2011 року скоротити розмір щорічних видатків на 1,5 мільярди євро. Шеф концерну Вульф Бернотат, якого в травні 2010 року замінить його спадкоємець Йоханнес Тайссен, переконаний, що в 2009 році прибуток концерну до сплати податків і процентних виплат залишиться на рівні 2008 року і складе близько 10 мільярдів євро. Тим часом розмір чистого прибутку може скоротитися на 5-10 відсотків. Фондова біржа позитивно відреагувала на цю звістку. Курс акцій E.ON виріс більш ніж на 4 відсотка.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас