Fitch знизило рейтинги Вірменії з рівня ВВ до BB-, прогноз "стабільний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинги Вірменії з рівня ВВ до BB-, прогноз "стабільний"

Казна та Політика
109
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) Вірменії в іноземній і національній валюті з рівня BB до BB-. Прогноз по рейтингах "стабільний", відзначається в поширеному сьогодні прес-релізі агентства. Fitch також знизило рейтинг стелі країни з рівня BB+ до BB і підтвердило короткостроковий РДЕ в іноземній валюті B.
"Незважаючи на значні заходи, що вживаються у рамках проведеної політики і підтримувані міжнародним співтовариством, серйозність шоку суттєво послабила фундаментальні показники кредитоспроможності та середньострокові перспективи Вірменії, - відзначає Ендрю Кохун, директор в аналітичній групі Fitch з суверенних рейтингів. - Розкриття економічного потенціалу Вірменії і відновлення сильного та стабільного зростання, необхідного для зниження рівня бідності і підвищення доходів, стане значно складнішим завданням у результаті кризи".
Стабільний прогноз відбиває оцінку Fitch, що короткострокові ризики для макроекономічної і фінансової стабільності є відносно низькими з урахуванням заходів, що вживаються, і допомоги від міжнародного фінансового співтовариства. Рейтинги Вірменії на рівні BB- продовжують підтримуватися усе ще помірними рівнями державного і зовнішнього боргу і більш сприятливою діловою кон'юнктурою, ніж в багатьох порівнянних країнах з рейтингами категорії BB. У той же час серйозність шоку - у першому півріччі 2009 р. економіка Вірменії скоротилася на 16,3% відносно того ж періоду попереднього року - указує на вузькість бази економічної діяльності, схильність економічної волатильності в Росії зокрема і дуже обмежену гнучкість у плані фінансування.
За прогнозами Fitch, ВВП Вірменії скоротиться на 15% в 2009 р. (третій найгірший результат, очікуваний серед держав, рейтингованих агентством), що вказує на уразливість економіки, що має невеликий розмір і вузьку базу, а також залежна від грошових переказів громадян, що працюють за кордоном. Приплив грошових переказів з-за кордону (що склав близько 9% ВВП в 2008 р.) різко скорочується, у міру того як економіка Росії, де працюють багато громадян Вірменії, переживає серйозну рецесію. Приплив прямих іноземних інвестицій склав лише 27 млн дол. в I кварталі 2009 р., що менше від однієї чверті від рівня I кварталу 2008 р., у той час як експорт скоротився майже вдвічі в першому півріччі 2009 р., незважаючи на 20-процентну девальвацію драма до долара США в березні 2009 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас