Держборг в Україні в 2009р виросте вдвічі, прогнозують у секретаріаті президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг в Україні в 2009р виросте вдвічі, прогнозують у секретаріаті президента

Казна та Політика
521
Прямий і гарантований державний борг в Україні в 2009 році подвоїться через необхідність фінансувати різко зрослий в умовах кризи дефіцит держбюджету, а також надання урядом держгарантій по великих кредитах, прогнозує представник секретаріату президента Роман Жуковський.
"Фактично цього року державний борг разом з гарантованим повинен подвоїтися", - сказав він журналістам.
"Значно зменшилися надходження в бюджет, і поточні витрати фінансуються за рахунок запозичень", - пояснив Жуковський, що очолює Головну службу соціально-економічного розвитку секретаріату президента.
Він додав, що держбюджет-2009 і антикризові закони також дали уряду право надавати цього року державні гарантії по кредитах, загальний обсяг яких він оцінює в 37 млрд грн.
При цьому Жуковський висловив сумнів, що закупівля імпортної техніки або, наприклад, будівництво фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) на селі є найкращими антикризовими програмами, покликаними пожвавити економіку, як це було передбачено в законі.
Як уточнило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді, загальний обсяг кредитів під державні гарантії цього року може скласти до 45 млрд грн.
Мінфін напередодні спрогнозував, що за підсумками 2009 року прямий державний борг збільшиться з 13,8% від валового внутрішнього продукту (ВВП) до 18,9% ВВП. Ці цифри не враховують гарантованого боргу, який до початку 2009 року становив $7,63 млрд, або 58,72 млрд грн, тоді як прямий держборг - $16,97 млрд, або 130,69 млрд грн.
Прогнози міжнародних експертів більш песимістичні. За оцінками Світового банку, сукупний держборг України до кінця цього року досягне 28,8% ВВП. Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's прогнозує, що борг розширеного уряду, який виріс в 2008 році з 10,7% ВВП до 17,6% ВВП, за підсумками 2009 року досягне 42,8% ВВП.
За перше півріччя поточного року сукупний держборг України збільшився у валютному вирахуванні на 16,6%, або $4,08 млрд, - до $28,683 млрд, у гривневому - на 15,6%, або 29,45 млрд грн, до 218,86 млрд грн.
У другому півріччі для програми капіталізації банків за участю держави і підтримки НАК "Нафтогаз України" уряд випустив ОВДП додатково на 29,5 млрд грн, а також одержало транш кредиту МВФ $3,3 млрд для фінансування держбюджету і обслуговування держборгу.
За цей час була здійснена лише одна велика виплата держборгу (погашені єврооблігації на $0,5 млрд), що дозволяє оцінити сукупний держборг на сьогодні вже орієнтовно в $35,3 млрд, або 275 млрд грн.
Відповідно до оприлюдненого МВФ у червні оновленого Меморандуму економічної та фінансової політики української влади, прогноз падіння ВВП України в 2009 році через більш песимістичний, ніж очікувалося, розвитку світової економіки погіршений з 3% до 8%, а в номінальному вираженні - з 1112 млрд грн до 990 млрд грн. У липні МВФ повідомив про подальше погіршення прогнозу - до падіння його на 14%.
Крім того, уряд з початку року прийняв цілу низку рішень про надання держгарантій за кредитами, які будуть залучати держкомпанії. Зокрема, мова йде про Державну інноваційну фінансово-кредитну установу (8 млрд грн), Державну іпотечну установу (2 млрд грн для купівлі недобудів), "Укркосмос" (2 млрд грн для закупівлі інформаційних систем у канадської MDA), "Украгролізинг" (понад $1 млрд на закупівлю японських і канадських молоковозів і міні-елеваторів), "Укрмедзабезпечення" (EUR500 млн для будівництва з канадськими компаніями ФАП і $400 млн для закупівлі в австрійською Vamed медичного обладнання), "Укравтодор" (8 млрд грн.) і два авіапідприємства - ХГАПП і "Авіант" (2,5 млрд грн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас