Континентальна Європа, можливо, вийшла з рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Континентальна Європа, можливо, вийшла з рецесії

Казна та Політика
735
Економіки Франції і Німеччини вибралися з періоду падіння - згідно з опублікованими сьогодні статистичними даними, ВВП Франції і Німеччини в II кварталі продемонстрували зростання у квартальному вирахуванні на 0,3%. При цьому якщо порівнювати динаміку в річному вирахуванні, то тут усе виглядає не так оптимістично: ВВП Німеччини знизився на 7,1%, а Франції - на 2,6%.
Незважаючи на те, що дані показники виявилися кращими, ніж прогнозували аналітики, а у квартальному вирахуванні вони взагалі стали несподіванкою, все-таки варто врахувати те, що це попередні результати, які, за остаточними підрахунками, можуть виявитися нижчими.
Примітно, що, таким чином, всупереч очікуванням переважної більшості експертів, дві найбільші економіки Європи могли вийти з рецесії раніше, ніж США, де ВВП II кварталі знизився на 1% після обвалу на 6,4% у першому. Економісти, у свою чергу, продовжують очікувати завершення рецесії в найбільшій світовій економіці в III кварталі.
Міністр фінансів Франції Крістін Лагард, говорячи про опубліковані показники, відзначила що це "дуже несподіваний результат" після чотирьох кварталів падіння.
В I кварталі ц.р. ВВП Франції і Німеччини демонстрували значне зниження. Так, в I кварталі поточного року французький ВВП скоротився на 1,3% у квартальному вирахуванні і на 3,4% у річному. Німецький ВВП в I кварталі поточного року скоротився на 3,8% у квартальному вирахуванні і на 6,9% у річному, що стало найбільш значним падінням, щонайменше, за 40 років.
Крім того, можна відзначити той факт, що ситуація в минулому кварталі виявилася райдужною не для всієї Європи. Так, британська економіка продовжує триматися "у мінусі" - в II кварталі ц.р. ВВП знизився на 0,8% у квартальному вирахуванні і на 5,2% - у річному. Аналітики, тим часом, були налаштовані більш оптимістично та очікували падіння на 0,3% і на 5,6% відповідно.
Європа також сьогодні одержала дані щодо ВВП . Аналітики були налаштовані не надто оптимістично, очікуючи, що темпи скорочення економіки складуть 0,5% квартальному вирахуванні і 5,1% у річному вирахуванні. Однак ВВП єврозони в II кв. поточного року впав, за попередньою оцінкою, на 0,1%. У річному вирахуванні ВВП єврозони у квітні-червні впав на 4,6%. В 27 країнах ЄС у минулому кварталі економіка скоротилася на 0,3% у квартальному вирахуванні і на 4,8% у річному.
ВВП є основним показником, що відбиває стан національної економіки країни (групи країн). ВВП становить суму обсягів споживчих видатків, що складає приблизно 2/3 індексу, валових інвестицій, державних видатків і чистого (різниця вартості експорту та імпорту).
Європейські ринки позитивно відреагували на опубліковані макроекономічні дані: у перші хвилини торгів вгору пішли ринки Франції і Німеччини - станом на 11:40 німецький DAX росте на 0,8%, а французький CAC 40 - на 0,5%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас