Литвицький: Зниження ставок НБУ повинно бути підтримано іншими заходами з пожвавлення економічної активності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Зниження ставок НБУ повинно бути підтримано іншими заходами з пожвавлення економічної активності

Валюта
360
Економіка України відчує помітний позитивний ефект від зниження облікової ставки і "робочих" ставок рефінансування, якщо такий крок Національного банку України (НБУ) буде підтриманий заходами інших інститутів влади з пожвавлення економічної активності в країні, вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Не потрібно розглядати рішення Нацбанку (щодо зниження ставок) як панацею… Потрібно пожвавлення економічних процесів", - сказав він на прес-конференції в середу.
При цьому Литвицький нагадав, що ліквідність банківської системи перебуває на високому рівні, але активізацію кредитування стримують ризики, що є у виробничих галузях.
Як повідомлялося, НБУ з 12 серпня знизив облікову ставку з 11 до 10,25% річних. Одночасно Нацбанк знизив ставки за кредитами "овернайт" під забезпечення державними облігаціями з 16% до 15,5% річних, а за бланковими – з 18% до 17% річних.
Керівник групи радників голови НБУ підкреслив, що рішення про зниження облікової ставки і ставок рефінансування прийнято центральним банком з метою стимулювання економіки та з урахуванням уповільнення інфляції: такий крок не несе збільшення грошової пропозиції, але спрямований на здешевлення гривневих ресурсів.
"Інфляція уповільнюється... У балансі макроекономічних ризиків домінує фактор, пов'язаний зі спадом економіки", - пояснив він.
При цьому, на думку експерта, певне поліпшення ситуації в економіці країни вже відбувається. "Наша економіка буде виглядати в другому кварталі трохи краще, ніж у першому", - прогнозує Литвицький.
Радник голови НБУ вважає, що зниження ставок, що відбулося, є помірним: ставки за кредитами "овернайт" під забезпечення держоблігаціями виведені на рівень інфляції за останні дванадцять місяців (15,5%). "Це фактично нейтральна ставка. Тобто, вона не дає надлишкових побоювань щодо впливу на ціни. Одночасно вона менша, ніж була і відкриває певну дорогу для підвищення економічної активності - разом з іншими факторами", - сказав він.
При цьому він відзначив, що більш масштабне зниження ставок Нацбанку поки не можливо через уже досягнуте зростання цін.
Керівник групи радників також підкреслив, що не варто недооцінювати значення облікової ставки: її зміна впливає, серед іншого, на фондовий ринок.
Відносно курсової ситуації, Литвицький відзначив, що високий дефіцит бюджету, дефіцит платіжного балансу, що зберігається, інфляція і політичні ризики створюють передумови для ослаблення гривні, хоча для зниження курсу до рівнів, які спостерігаються в останні дні, причин немає.
При цьому він відзначив, що ситуація із платіжним балансом "вирівнюється". За його даними, у серпні валютні надходження від експорту трохи кращі, ніж у липні: показники минулого місяця перевищуються на $50-60 млн у щоденному режимі.
Радник голови НБУ також підкреслив, що Нацбанк продовжить впливати на ситуацію, підтримуючи гривню валютними аукціонами для фізичних осіб і інтервенціями на міжбанківському ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас