"Родовід Банк" і "Укргазбанк" з дозволу НБУ відмовилися повернути інвесторам 550 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовід Банк" і "Укргазбанк" з дозволу НБУ відмовилися повернути інвесторам 550 млн грн

Фондовий ринок
6565
Націоналізовані "Родовід Банк" і "Укргазбанк" першими скористалися нормою постанови Нацбанку № 421, яка забороняє збитковим банкам дочасно погашати свої боргові цінні папери, за винятком випадків погашення за ціною нижче 50% номіналу. Про це повідомив "Комерсант-Україна".
"Родовід Банк", чий збиток за підсумками II кварталу ц.р. склав 1,51 млрд грн, відмовився викупити облігації серій В і С за 125 млн грн кожна, оферта з яких настала 3 серпня ц.р. Таким чином, банк порушив безумовне зобов'язання викупити облігації дочасно, дане ним під час емісії паперів в липні 2007 р. За інформацією ІК Concorde Capital, обсяг облігацій "Родовід Банку" у вільному обігу складає 90 млн грн, решта суми викуплена банком.
Оферта з паперів "Укргазбанку", збиток якого в II кварталі склав 76 млн грн, також припала на 3 серпня. Банк повинен був погасити дочасно облігації на 300 млн грн.
Нагадаємо, що 22 червня НБУ своєю постановою заборонив збитковим банкам виплату дивідендів акціонерам, а також дочасне погашення боргових цінних паперів власної емісії за винятком випадків, коли вони погашаються за ціною не вище 50% від номіналу і це не призводить до істотного погіршення ліквідності банку.
Утримувачі облігацій вже заявили про намір оскаржити в суді постанову Нацбанку. Основний аргумент кредиторів - постанова № 421 не має сили, оскільки не зареєстрована в Мінюсті, а Нацбанк як банківський регулятор не має права встановлювати правила гри на фондовому ринку.
Без постанови НБУ відмова від погашення облігацій могла бути визнана технічним дефолтом "Укргазбанку", в якому мораторій на задоволення вимог кредиторів так і не був введений. "Родовід Банк" має право не повертати борги до 15 вересня ц.р.
Проігнорувати виплату боргу за офертою до кінця року і відтермінувати повернення 2,7 млрд грн можуть ще 11 банків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас