НБУ: Падіння курсу гривні обумовлено політичною нестабільністю в українському суспільстві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Падіння курсу гривні обумовлено політичною нестабільністю в українському суспільстві

Валюта
9183
Падіння курсу гривні обумовлене політичною, соціальною і психологічною нестабільністю в українському суспільстві, оскільки фундаментальні причини для ослаблення гривні нижче 8 грн/$ відсутні, вважає заступник голови Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко.
"От цей курс (поточний) - це і є плата населення, простого українця, за той хаос, який ми маємо в нашій країні… По фундаментальних факторах ситуація наближається до збалансованої", - сказав він в ефірі "5 каналу" у середу.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанківському валютному ринку в середу знизився до 8,24 грн/$1 з 8,13 грн/$1 за підсумками торгів у вівторок. Для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав зі своїх резервів більше $7,6 млрд.
Замголови НБУ також відзначив, що під час кожної виборчої кампанії в Україні спостерігалося падіння гривні, яке почасти формувалося під впливом цілеспрямованих дій спекулянтів.
За даними Савченка, за підсумками першого півріччя дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України скоротився $650 млн із $7-8 млрд за аналогічний період минулого року. Чиновник не назвав дефіцит фінансового рахунку, але відзначив, що з його динамікою ситуація виглядає гірше: позначаються виплати за зовнішніми боргами банків, а також відтік коштів у готівкову валюту.
Крім того, відзначив замголови НБУ, в Україні немає інструментів, що забезпечують направлення коштів фінансової системи на стимулювання виробництва - додаткова гривнева маса, що з'являється, направляється на валютний ринок.
Як повідомив у цьому ж ефірі начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман, головним фактором девальвації гривні є "діра в бюджеті", яка покривається за рахунок емісії гривні.
Він також нагадав, що держава залучає кошти через розміщення державних облігацій під ставку близько 30%, тоді як банківські гривневі депозити не дають такої прибутковості: високі ставки держзапозичень також є чинником ослаблення курсу національної валюти
У той же час, за його оцінкою, значне ослаблення гривні цього року є тимчасовим явищем, яке вже в наступному році зміниться на ревальвацію: в 2009 році можливе зниження гривні до 10 грн/$.
"Якщо зараз він (курс) піднімається до 10 грн/$, то в наступному році ми побачимо відкат до 7,5-8 грн/$... Вище 10 грн/$ я не чекаю. Навіть якщо буде 9 грн/$ - я буду думати і, напевно, буду продавати (валюту)", - сказав він.
"У наступному році курс піде у протилежний бік і може піти дуже швидко", - підкреслив Найман.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас