Вузи можуть підвищувати плату за навчання не вище річного рівня інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вузи можуть підвищувати плату за навчання не вище річного рівня інфляції

Казна та Політика
335
Уряд України ухвалив, що підвищення плати за послуги в системі освіти не може перевищувати офіційно встановлений рівень інфляції за попередній рік.
Як повідомили в прес-службі українського уряду, мова про це йде в прийнятій в середу Кабінетом міністрів постанові "Про вдосконалення механізму регулювання плати за послуги в сфері освіти".
За результатами перевірок, проведених Держінспекцією Мінекономіки, зафіксоване значне відхилення рівнів оплати за навчання у вищих навчальних закладах по регіонах, так і в окремих вузах (від 1,7 до 10,2 тис. грн.), що не може пояснюватися відмінностями освітнього процесу, а свідчить про недостатнє економічне обґрунтування такої плати.
Відсутність прозорого механізму регулювання цін при формуванні державними навчальними закладами плати за навчання приводить до того, вважають у Кабміні, що визначення вартості навчання студентів-контрактників здійснюється з урахуванням економічно необґрунтованих видатків, що завищує вартість до 40% на денному відділенні і до 200% на заочному.
Зокрема, до вартості навчання студентів на контрактній основі безпідставно включалися видатки на капітальний ремонт, виплату стипендій, придбання землі та інше.
При цьому міністр економіки України Богдан Данилишин відзначив: "Основним результатом реалізації положень постанови стане встановлення економічно обґрунтованої плати за послуги, які можуть надаватися державними навчальними закладами. Також це рішення буде сприяти стримуванню інфляційних процесів у соціальній сфері".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас