Митники не знайшли компанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митники не знайшли компанію

1573
Один з найбільших гравців ринку брухту чорних металів компанія "Ферко" стикнулася із труднощами при експорті продукції в Туреччину.
Як стало відомо Комерсант-Україна, Запорізька митниця відмовилася проводити митне оформлення її вантажу на суму $2 млн. Підставою для цього стала отримана від українського бюро Інтерполу інформація про те, що кіпрської компанії Labelat, якій поставлялася продукція, не існує. Втім, пізніше Labelat не тільки довела своє існування, але й подала позов до митної служби з вимогою відшкодувати збитки, що вже перевищили $5 млн.
Партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Тетяна Кузьменко розповіла, що 3 серпня її клієнт кіпрська Labelat подала в окружний адміністративний суд Запоріжжя позов з вимогою визнати протиправними дії Запорізької митниці, що відмовилася оформлювати вантаж компанії, а також зобов'язати українське бюро Інтерполу спростувати інформацію про те, що Labelat не існує. 10 серпня Labelat звернулася в Генпрокуратуру із заявою про порушення кримінальної справи відносно представників українського бюро Інтерполу в Запорізькій області та Запорізької митниці, оскільки "дії цих відомств привели до зриву контракту".
У позові говориться, що 22 травня Labelat Ltd уклала з одним з найбільших експортерів брухту чорних металів ТОВ "Ферко" контракт на постачання з України в Туреччину 10 тис. т вторинної сировини на суму $2 млн. У липні вантаж повинні були експортувати через Запорізький річковий порт, куди прибуло судно, однак Запорізька митниця відмовилася його оформити. Приводом для цього стала отримана за запитом митниці інформація від українського бюро Інтерполу про те, що "в офіційній електронній базі даних підприємств, зареєстрованих на території Кіпру, станом на 14 липня 2009 року Labelat Ltd не значилася". На підставі цього митниця звернулася в СБУ, яка порушила справу за фактом спроби контрабанди в особливо великих розмірах.
Пізніше з'ясувалося, що інформація Інтерполу не відповідає дійсності. За запитом Мінпромполітики в посольство України на Кіпрі були отримані документи, що підтверджують існування Labelat. "Незважаючи на кількаразові звернення із проханням спростувати неправдиву інформацію, представником укрбюро Інтерполу ГУ МВС у Запорізькій області Олександром Петраковим не було почато ніяких дій", - говорить Тетяна Кузьменко.
За її словами, зараз Labelat підраховує збитки від дій митниці та Інтерполу, які на початок серпня оцінювалися в $5 млн. "Ми маємо намір зажадати відшкодування збитків, які ростуть із кожним днем, - відзначає пані Кузьменко. - Один день простою судна обходиться приблизно в $10 тис. Крім того, існують штрафні санкції за зрив контракту і таке поняття, як завдання збитків діловій репутації компанії". Олександр Петраков учора сказав, що користувався відкритими джерелами інформації, де фірми офіційно реєструють свою присутність на Кіпрі. "Перевіряючи дане джерело, ми побачили, що Labelat там відсутня, але це не означає, що її взагалі немає. Ми надіслали додатковий запит на Кіпр і зараз чекаємо відповіді від правоохоронних органів Кіпру, - підкреслив він. - Те, що митниця затримала вантаж і ініціювала порушення кримінальної справи, - це її право. Як правило, на підставі тільки наших даних затримання вантажів не проводиться". У прес-службі Запорізької митниці вчора заявили: "До офіційної відмови компанії 'Ферко' нам додати нема чого. Якщо буде потреба, ми, звичайно, будемо відстоювати свої інтереси в суді". У Генпрокуратурі не стали уточнювати, чи одержали від Labelat заяву.
На думку опитаних юристів, в Labelat відмінні перспективи добитися виплати збитку. "Якщо Labelat дійсно існує, і є підтвердження від компетентних органів Кіпру, то нема рації ні в яких додаткових підтвердженнях", - говорить партнер юрфірми Lexwell & Partners Андрій Колупаєв. "Очевидно, що досить халатно вчинив відповідач, взявши до відома неперевірену інформацію, - погоджується партнер юридичної компанії 'Ільяшев і партнери' Роман Марченко. - Ідеальним підтвердженням суми збитку стала б подача кіпрською компанією позову до суду на українську компанію за непостачання їй товару вчасно".
Втім, Колупаєв відзначає, що у випадку перемоги в суді отримати кошти в держави буде непросто. "Держоргани використовують цільові рахунки, відкриті в Держказначействі. За загальним правилом, якщо гроші перераховані на зарплату чиновникам, то ні на що інше вони не можуть бути витрачені. Тому швидкого відшкодування чекати не варто", - впевнений Марченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас