"Ъ": Уряд переоцінив сигарети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд переоцінив сигарети

Казна та Політика
2090
В Україні другий раз за рік можуть підвищитися ціни на сигарети. Учора виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що Кабмін запропонує Верховній раді підвищити адвалорну ставку акцизного збору на тютюнові вироби до 36%. За підрахунками Мінфіну, це приведе до підвищення вартості сигарет на 5%, а за оцінками учасників ринку - на 15-20%.
На вчорашньому засіданні Кабінету міністрів було ухвалено рішення запропонувати Верховній раді схвалити законопроект "Про зміни в державний бюджет на 2009 рік", згідно з яким адвалорна ставка акцизного збору на тютюнові вироби повинна бути підвищена з 20% до 36%, повідомив в. о. міністра фінансів Ігор Уманський. За його словами, це необхідно для збільшення резервного фонду Кабміну, з якого будуть виділені кошти на компенсацію видатків районам, що постраждали від торішнього паводка. Збільшення ставки акцизу дозволить додатково залучити в держбюджет до кінця року 350-500 млн грн, підрахували в Мінфіні.
Це вже друге підвищення акцизного збору на тютюнові вироби в Україні цього року. З 1 травня адвалорна складова акцизної ставки була підвищена з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн до 35 грн за 1000 сигарет без фільтра і з 37,5 грн до 60 грн за 1000 сигарет з фільтром.
За даними учасників ринку, це привело до подорожчання їх продукції не менш ніж на 40%. "Подорожчання сигарет торкнулося споживачів приблизно через місяць-півтора після набрання чинності законом – дистриб’юторські і роздрібні компанії мали запаси сигарет на складах", - відзначає директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько.
"Відразу після цього ми відчули різке зниження попиту на сигарети у всіх цінових сегментах, але найбільше - у преміальному і середньому", - розповіло джерело в "Імперіал Тобако Юкрейн". У травні тютюнові компанії в Україні знизили обсяг виробництва на 26%, у червні - на 29%, повідомив пан Редько.
За його словами, виріс обсяг контрабандних поставок сигарет з Росії і Молдавії: "Акциз в Україні виявився в кілька разів вищим, ніж у Росії, і в 10 разів вищим, ніж у Молдавії". Про збільшення кількості спроб нелегального ввезення сигарет після затвердження нових ставок акцизу заявляв голова Держмитниці Анатолій Макаренко.
За даними Державної податкової адміністрації, обсяг надходжень акцизного збору від тютюнових виробів за 7 місяців цього року в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року виріс в 2,4 рази, до 3,745 млрд грн. У липні він збільшився в 2,5 рази, до 718,6 млн грн.
У випадку схвалення Верховною радою ще одного підвищення ставок акцизного збору ціни на сигарети виростуть на 5%, повідомили в Мінфіні. "За нашими підрахунками, підвищення буде не менше 15-20% у всіх цінових сегментах", - говорить джерело в "Імперіал Тобако Юкрейн". Це приведе до зниження обсягу виробництва тютюнових виробів в Україні в II півріччі не менш ніж на 25%. Продовжиться і зростання контрабандних поставок, впевнений Дмитро Редько.
Перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Микола Круглов не виключає, що підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби може бути схвалено народними депутатами: "Робота в залі відновиться 1 вересня. До часу розгляду законопроекту багато депутатів будуть зайняті виборчою кампанією, і не виключено, що вони підтримають чергові заходи проти тютюнокуріння".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас