Зв'язківці лізуть у телевізор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зв'язківці лізуть у телевізор

2238
Оператори зв'язку цього року почали масово освоювати новий сервіс - IPTV (інтерактивне цифрове телебачення) як додаткову послугу до швидкісного інтернет-доступу. "ЭИ" стало відомо, що з вересня одеський інтернет-провайдер "Тенет" запускає IPTV на комерційній основі. На підході проект IPTV від "Київстара". Останній зараз веде переговори з телеканалами
За даними iks Consulting, "Тенет" входить у п'ятірку найбільших операторів ШСД і обслуговує приблизно 35,5 тис. клієнтів. В "Тенет" повідомили, що більша частина абонентської бази є потенційним користувачем IPTV. Крім того, в операторі уточнили, що багато абонентів уже протестували на безкоштовній основі послугу протягом майже року. З осені для клієнтів буде доступна певна кількість каналів, яка визначиться тарифним планом на використовуваний інтернет. Якщо користувач хоче збільшити кількість каналів, то йому доведеться перейти на більш "швидкісний" пакет. "Ті, хто купив додаткові приставки, можуть дивитися наше IPTV на великому екрані", - відзначають в "Тенет", додаючи, що можна одержати і HD-канали.
Трохи раніше про комерційний запуск послуги IPTV у Києві оголосив Freenet (24,5 тис. абонентів - iks). Також цей оператор недавно оголосив про запуск у тестовому режимі ТВ у Житомирі. У столиці компанія надає близько 50 каналів за ціною 9,9 грн./місяць (як надбавка до вартості основного пакета). Така ціна послуги суттєво відрізняється від тієї, яку зараз виставляє одеський "Комстар" (першопрохідник ринку, запустив комерційне ТВ ще торік), де пакет із приміряне 70-ти каналів обійдеться користувачеві в середньому в додаткових 60 грн./міс.
Крім операторів, які вже комерціалізували своє ТВ, існує ще кілька великих гравців, що поки тестують послугу безкоштовно. Це "Укртелеком" (близько 700 тис. ШСД-клієнтів), що запустив на початку року (очевидно, у партнерстві з Inter Media Group - телеканал "Інтер") телевізійну послугу U.TV у Києві, Київській, Вінницькій і Запорізькій областях, і "Голден Телекому" (входить до складу Beeline, 54 тис. ШСД клієнтів- iks), що запустив тестове ТВ у Києві наприкінці червня. Як у першого, так і в другого кількість програм відносно невелика. В "Укртелекому" - 26, у ГТ - 18. Обидві компанії мають намір надавати послугу у всіх регіонах присутності.
"Про введення послуги в комерційну експлуатацію мова буде йти ближче під кінець року. Поки що говоримо про Київ - тому що компанія має ліцензію на надання послуг цифрового телебачення саме в столиці", - повідомили в ГТ, уточнивши, що про плани відносно розширення географії "Beeline TV" буде коректно говорити, коли компанія одержить ліцензії на цифрове мовлення в інших містах.
Перераховані вище оператори - це далеко не всі телекомунікаційні компанії, які дивляться на IPTV з інтересом. Так, цього року Нацрада з питань ТВ і радіомовлення вирішила видати кілька регіональних ліцензій провайдера програмної послуги ще одному великому фіксованому операторові - "Велтон.Телекому", що працює на сході країни. IPTV, у тому числі і HD-TV, активно розвивають невеликі ШСД-оператори, розкидані по районах великих міст. Це, приміром, ТОВ "Українська мультисервісна мережа" (ТМ "ТЕЛЕХАУС"), "Космонова", "КОЛО.ТБ" та інші.
У той же час у найбільшому альтернативному фіксованому операторові, телекомунікаційній групі Vega, відзначають, що послуга IPTV - це питання майбутнього, середньо- і довгострокових перспектив. "Сьогодні її масове поширення стримує дорожнеча обладнання для кінцевого споживача. Тому ми займаємося пошуком недорогих рішень, які дозволять надавати абонентам послугу IPTV у ціновому діапазоні, порівнянному з вартістю послуги кабельного ТВ", - відзначив начальник відділу управління продуктами Vega Дмитро Мельченко. Варто відзначити, що деякі оператори здають в оренду потрібну користувачеві приставку за цілком нормальною ціною - кілька десятків грн. Купити її, природно, недешево - близько 1,5 тис. грн. У планах Vega - тестовий запуск IPTV в Одесі (де вже отримана ліцензія ППУ) не пізніше другого кварталу 2010 р. "Не виключено, що ми запустимо тестові програми з партнерами в інших містах - для вивчення можливостей мережі доступу", - уточнює Мельченко.
Недавно свою зацікавленість в IPTV висловив і президент найбільшого в країні оператора зв'язку "Київстар" Ігор Литовченко. "Ми плануємо розвивати не тільки інтернет, але й IP-телефонію, і телебачення. Збираємося одержувати ліцензію на цей вид послуг. Сьогодні це наші пріоритети", - відзначав він. Така заява набирає усе більше актуальності на тлі того, що "Київстар" почав самостійно розвивати FTTB у деяких регіонах. Виходить, Нацрада уже може очікувати заявки від "Київстара" на одержання провайдера програмної послуги. "Для подачі заявки на ліцензію ППУ необхідна наявність контрактів із правовласниками/телеканалами. Зараз "Київстар" перебуває на стадії переговорів з ними. За підсумками даних переговорів заявка на ліцензію ППУ буде подана", - уточнив директор з управління і розвитку продуктів "Київстар" Віталій Ворожбит.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас