Заводи пішли в мінус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заводи пішли в мінус

Аграрний ринок
1561
Цукрова галузь оновить антирекорд-2008, скоротивши кількість підприємств, що переробляють буряк, на 10 заводів
Виробництво цукру, як і в попередніх сезонах, прогнозується нижче рівня внутрішнього споживання.
До переробки цукрового буряка в 2009/2010 маркетинговому році (вересень 2009-го - серпень 2010 р.) приступлять всього півсотні цукрових заводів. Це стане мінімальним показником у новітній історії України, не досягнувши навіть торішнього показника (в 2008 р. працювало 70 заводів з 104, що одержали атестацію). "У цьому сезоні запустяться 50-60 заводів, - сказав голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукру" Микола Ярчук. За його словами, заявки на атестацію в новому сезоні подали 64 підприємства.
Фронт робіт у майбутньому сезоні адекватний мінімальній кількості працюючих підприємств. Міністерство аграрної політики знизило прогноз урожаю цукрового буряка в поточному сезоні на 25% у порівнянні із прогнозом на початок літа - на 4 млн. т, до 12 млн. т. При цьому прогноз виробництва цукру залишився без змін і становить, як і раніше, 1,5 млн. т (при споживанні трохи більше 2 млн. т). "У нас є можливість зібрати 12 млн. т цукрового буряка і зробити 1,5 млн. т цукру", - сказав заступник міністра аграрної політики Іван Демчак. За його словами, високий показник виробництва буде забезпечений високими якісними показниками врожаю буряка: цього року якість цукрового буряка краща від торішньої, зокрема, вища середня вага кореня і цукристість. За його словами, 94% посівів перебувають у гарному стані.
Із прогнозом виробництва 1,5 млн. т згодні й у профільній асоціації. За словами Миколи Ярчука, собівартість виробництва цукру з буряка нового врожаю складе 5-5,5 тис. грн. за тонну. Це означає ціну до 7 грн./кг у роздробі. При цьому Юлія Тимошенко вже поспішила заявити, що красна ціна цукру - 4-4,5 грн./кг. "7 грн.- це не ціна виробника, а спекулятивна ціна, яку завжди підвищують під час сезону домашнього консервування. 4-4,5 грн./кг - це реальна ціна", - сказала вона.
Незважаючи на черговий сезон недовироблення, чиновники наполягають на відсутності передумов для дефіциту, посилаючись на наявність значних перехідних запасів. При цьому їх обсяг оцінюється з великим розкидом - від 450 до 700 тис. т на 1 вересня. "Знання обсягу запасів дозволило б розрахувати обсяг імпортної квоти цукру, якщо виникне така необхідність. Потрібно чітко розуміти, скільки нам знадобиться ввезти цукру, щоб покрити дефіцит, але при цьому не обвалити ринок. У цьому сенсі ініціатива уряду про декларування залишків цукру виглядає логічно", - говорить голова аналітичного департаменту компанії "Про Консалтинг" Олександр Соколов.
На думку експертів, враховуючи валютний курс, цукор, зроблений із цукру-сирцю, також буде коштувати не менше 5 грн. за кілограм. Кількість працюючих цукрових заводів скорочується від сезону до сезону. За даними Мінагрополітики, за останні роки цукрові заводи закриті в дев'яти областях. Виробництво цукру в Україні в 2008/2009 МР знизилося на 15% - до 1,575 млн. т (в 2007/2008 МР - 1 млн. 859 тис. т). У минулому сезоні було прийнято на переробку 12 млн. 535 тис. т цукрового буряка (в 2007/2008 МР - 16 млн. 370 тис. т). Середня врожайність цукрового буряка склала 355 ц/га. В 2008/2009 МР у переробці брали участь 70 заводів з 104, що одержали квоту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас