Українські ціни прив'язали до світових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські ціни прив'язали до світових

Казна та Політика
1868
Міністерство економіки підготувало проект постанови Кабміну, згідно з яким ціни на реалізовану сировину на аукціонах із продажу вуглеводнів (нафти, газового конденсату, природного і зрідженого газу) повинні відрізнятися від поточних світових котирувань у межах 5%
Експерти констатують, що цей документ залишив без уваги кілька ключових проблем аукціонного регламенту.
Перелік змін, розроблених Мінекономіки, повинен бути внесений у положення про проведення аукціонів, яке було затверджено урядовою постановою ще 4 квітня 2000 р. Відомство пропонує встановлювати рівень стартової ціни продавцям ресурсу з урахуванням поточного рівня світових цін на відповідну сировину, за контрактними вимогами до строків і умов постачання і якісними характеристиками кожної партії нафти, газового конденсату, природного, зрідженого газу і вугілля, які виставляються продавцем на аукціон.
Пропозиції продавців не будуть розглядатися аукціонним комітетом, якщо рівень їх стартової ціни буде відхилятися більш ніж на 5% від середнього значення світових котирувань за останні 10 днів, що передують аукціону, приведених до кордону України, за розрахунками державного ІАЦ "Держзовнішінформ". Мінекономіки також пропонує у випадку, якщо ціна сировини з однаковими якісними характеристиками і базисними умовами постачання за результатами аукціону змінилася більш ніж на 10% від стартової, припиняти такі торги.
15 червня під головуванням міністра палива та енергетики Юрія Продана відбулося засідання профільної експертно-аналітичної групи (ЕАГ) за участю ключових гравців ринку, представників Антимонопольного комітету (АМКУ) і Мінекономіки. Під час зустрічі оператори ринку підняли питання про непрозорість проведення аукціонів із продажу нафти держдобувником "Укрнафтою", у результаті чого сировина реалізується за заниженими в 2,5 рази цінами афілійованим із групою "Приват" структурам і поставляється на Кременчуцький завод, також не чужий Ігорю Коломойському.
Для перегляду регламенту проведення торгів, зокрема, виключення з нього можливих маніпуляцій із процедурою перенесення торгів і визнання їх недійсними, у стінах Мінекономіки відбулося кілька засідань, присвячених цьому питанню, за участю представників "Укрнафти". Нагадаємо, що визначення механізму проведення аукціонів входить до числа повноважень держвідомства. Підсумком цих зустрічей став проект розпорядження КМУ, який, однак, має половинчастий характер, оскільки чиновники залишили без змін кілька ключових пунктів регламенту, на яких наполягали учасники ринку відносно проведення торгів у конкурентному полі.
По суті, нові доповнення до регламенту не усувають перешкод, що заважають компаніям, не афілійованим із ФПГ "Приват", брати участь у торгах на рівні. По-перше, не змінений базис поставки сировини - для транспортування ресурсу з резервуарного парку Кременчуцького заводу по трубопроводу, куди на зберігання відправляється нафта "Укрнафти", покупцеві потрібно мати договір про надання послуг зберігання із заводом, а також добитися позитивного рішення за своєю заявкою в "Укртранснафти" на прокачування сировини трубопроводами. Для подолання цієї перешкоди учасники ринку пропонували ввести обов'язкову поставку чорного золота з родовищ. По-друге, вони пропонували знизити розмір застави з 5% до 1% - на ринку циркулює інформація, що один з учасників торгів дотепер не може одержати внесені для участі в аукціоні кошти назад. Через таку перспективу потенційні компанії-учасники воліють утримуватися від повторної участі в торгах.
Враховуючи обмежене число можливих покупців української нафти (через брак альтернативи це в основному компанії ТНК-ВР), торги часто визнавалися недійсними, оскільки не набиралося трьох учасників. Тут, до речі, міністерство вирішило піти назустріч пропозиціям операторів ринку - згідно з новою редакцією регламенту для проведення аукціону тепер достатньо і двох претендентів на ресурс.
Але все-таки в цілому новий порядок проведення, на думку експертів, залишає безліч можливостей продовжувати устояний хід реалізації української нафти тільки Кременчуцькому заводу. І навіть початок продажів "Укрнафтою" сировини за ринковою ціною, який прямо прописаний в тексті проекту, викликає в спостерігачів ринку сумніви.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас