Рішення НБУ дозволяє збитковим банкам ухилятися від виплат по офертах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення НБУ дозволяє збитковим банкам ухилятися від виплат по офертах

Валюта
731
Прийнята Національним банком України (НБУ) у липні постанова про діяльність банків у період фінансово-економічної кризи (№421) дозволяє збитковим банкам ухилятися від виплат по офертах, повідомила інвестиційна компанія Concorde Capital.
"Укргазбанк допустив дефолт за облігаціями серії "С", оферта по яких настала 3 серпня. Як пояснення емітент розіслав інвесторам лист, у якому вказав, що викуп неможливий у зв'язку з постановою НБУ №421… Родовід Банк допустив дефолт за облігаціями серії "В" і "С", обсяги випуску по 125 млн грн кожна серія, оферта - 3 серпня. Банк також посилається на постанову НБУ №421", - вказується в огляді компанії.
Як повідомлялося, постанова НБУ №421 забороняє збитковим банкам достроково погашати свої боргові цінні папери за винятком випадків, коли вони погашаються за ціною нижчою 50% номіналу і таке погашення не веде до істотного погіршення ліквідності банків. Нормативний акт не проходив реєстрацію в Міністерстві юстиції, але набув чинності з 22 липня.
В Concorde Capital вважають, що невиконання оферти у зв'язку із зазначеною постановою НБУ може бути легко оскаржене інвесторами в суді.
"Ми вважаємо, що вищевказана постанова не набула чинності, тому не може бути юридичною основою для невиконання оферти", - вказується в огляді.
У документі також відзначається, що реєстрація в Мінюсті постанов Нацбанку передбачена ст. 56 закону про Нацбанк, а постанова уряду від 28 грудня 1992 року уточнює: на державну реєстрацію надаються нормативно-правові акти, які містять норми права, розраховані на кількаразове застосування, незалежно від терміну їх дії і характеру відомостей.
"Вищевказана постанова не відповідає чинному нормативно-правовому полю, яке регулює обіг облігацій, змінює раніше затверджені умови випуску та обігу облігацій, тому може бути успішно оскаржена в суді", - вказується в огляді.
Експерти Concorde Capital також вважають, що дана постанова НБУ не дасть позитивного ефекту банківській системі, але негативно вплине на облігаційний ринок.
"У більшості випадків власниками облігацій є самі ж банки. Ми вважаємо, що на тлі таких новин компанії реального сектору також будуть намагатися не виконувати оферту, що найсильніше відіб'ється знову ж на комбанках", - підкреслюється в огляді.
При цьому Concorde Capital відзначає, що основні викупи облігацій із вторинного ринку відбувалися взимку-навесні-2009, коли в банків була можливість викупити папери з максимальним дисконтом.
"До теперішнього часу дисконти суттєво скоротилися, що робить такі операції малопривабливими для банків, до того ж багато випусків уже викуплені з ринку. За нашими оцінками, з 1 жовтня 2008 року до 1 червня 2009 року сумарна величина облігацій банківського сектору, які реально перебувають у власників, знизилася з 14 млрд грн до 7 млрд грн", - резюмується в огляді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас