Олімпійський неспокій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпійський неспокій

Казна та Політика
917
Навколо реконструкції НСК "Олімпійський" знову скандал. Як стало відомо "ЭИ", учасники тендера на проведення робіт зі встановлення скляного купола над стадіоном просять Мінсім’ї, Мінекономіки і ХК "Київміськбуд" скасувати результати конкурсу. Вони звинувачують тендерну комісію в махінаціях при виборі переможця ТОВ "Майстер-Профі-Україна" (Дніпропетровськ).
У розпорядженні "ЭИ" виявився лист-скарга учасника тендера на проведення робіт зі встановлення скляного купола над НСК "Олімпійський" "Проектно-будівельного підприємства "Азовінтекс". Згідно з документом, компанія просить міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка відхилити отриману від ХК "Київміськбуд" кандидатуру виконавця робіт ТОВ "Майстер-Профі-Україна" (Дніпропетровськ). Учасники тендера "Азовінтекс", ВАТ "Укрстальконструкція", а також ВАТ "УкрНДІпроектстальконструкція ім. В. Шимановського" вважають рішення тендерного комітету необ'єктивним. "Оцінка переможців тільки за одним критерієм "вартість робіт" без урахування якості, надійності та довговічності експлуатації об'єкта помилкова і з великою ймовірністю може привести не тільки до низької якості робіт, але й зриву прийнятих Україною зобов'язань щодо організації проведення футбольного чемпіонату з футболу Євро-2012", - повідомляється в листі.
Нагадаємо, 6 серпня головний інженер АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" (Київ) Олександр Галицький, оголошуючи результати тендера, заявив, що дніпропетровська компанія була обрана завдяки її низькій ціновій політиці при здатності виконати всі необхідні роботи. Він пояснив, що "Майстер-Профі" буде залучати вітчизняні компанії для виробництва металоконструкцій, їх монтажу і винятково закордонні компанії для виготовлення вантових систем, їх монтажу та обладнання мембран. І додав, що переможець тендера вже зупинився на європейському виробнику. З українських виробників, за його словами, будуть залучатися металургійний комбінат імені Ілліча (Маріуполь, Донецька область) і Алчевський металургійний комбінат (Луганська область). Вартість робіт складе 727,249 млн. грн.
Копії документів, які має "ЭИ", показують деякі розбіжності в оцінках. Так, наприклад, в "у звіті про відрядження в м. Дніпропетровськ, м. Маріуполь із метою вивчення можливостей учасників тендера" вказується, що ТОВ "Майстер-Каркас" (входить у групу "Майстер-Профі-Україна") має потужність 1,2-2 тис. т на місяць. І це наводиться як один з основних аргументів при виборі переможця. А наприклад, в "Звіті щодо оцінки можливостей учасників тендера" члена тендерної комісії ВАТ "УкрНДІпроектстальконструкція ім. В. Шимановського" повідомляється, що в цього підприємства є можливість виготовляти до 600 т металоконструкцій на місяць.
"У той же час підприємство не має достатнього досвіду у виробництві конструкцій високого рівня складності та особливо відповідальних металоконструкцій, не має у своєму розпорядженні технічні можливості для проведення контрольних складань великогабаритних конструкцій вагою до 50 тонн", - відзначають фахівці з "УкрНДІпроектстальконструкція ім. В. Шимановського". При цьому кілька інших учасників конкурсу - і ТОВ ПСП "Азовінтекс" (Маріуполь), і ВАТ "Мостобуд", а також італійські та австрійські учасники тендера мають такий досвід і можливості.
Звертався до ХК "Київміськбуд" з експертною думкою й "Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона" Національної академії наук України. У висновках замдиректора інституту Леонід Лобанов відзначає, що "Азовінтекс", ВАТ "Укрстальконструкція" за технічними, організаційними і фінансовими можливостями не поступаються закордонним учасникам. "Слід зазначити роботи, пов'язані з розробкою, проектуванням і впровадженням у виробництво сучасних технологічних металоконструкцій зі сталей підвищеної та високої міцності", - відзначає пан Лобанов у листі до головного інженера ХК "Київміськбуд" Олександра Галицького.
Примітно, що в "Експертному висновку відповідності підприємства як можливого виготовлювача металоконструкцій для облаштованості покриття НСК "Олімпійський" відкрито повідомляються власники холдингу "Завод "Майстер-Профі" - Дмитро Мишалов, Михайло Кейтельгіссер і Михайло Тульчинський у рівних частках. А саме Дмитра Мишалова вважають близьким до групи "Приват" Ігоря Коломойського. У ЗМІ не раз повідомлялося, що інтереси пана Мишалова в будівельному бізнесі тісно пов'язані з "приватівськими". Як приклад у відкритих джерелах наводився той факт, що він в 2006 р. став першим віце-президентом девелоперської компанії "Приватленд", яка була створена ПриватБанком для супроводу своїх проектів на ринку нерухомості.
Так що, на думку деяких експертів, вибір компанії, близької до Ігоря Коломойського, який був одним з головних інвесторів участі Дніпропетровська в Євро-2012, не випадковий. "Головний інвестор Дніпропетровська був дуже засмучений, що місто позбавили права приймати футбольний чемпіонат. Так що таким держзамовленням для близьких до нього компаній просто підсолодили факт програшу", - висловило думку джерело в уряді.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас