Елеваторам вкажуть тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Елеваторам вкажуть тарифи

Аграрний ринок
826
Уряд планує уніфікувати тарифи елеваторів по всій країні.
Хоча формально ця директива поширюється лише на державні підприємства зі зберігання зерна, але тиск може бути здійснений і на приватників.
Уряд ініціює введення єдиних тарифів на послуги елеваторів по всій країні. Юлія Тимошенко доручила Міністерству аграрної політики уніфікувати ціни на послуги державних підприємств зі зберігання зерна, оскільки зараз тарифи значно відрізняються залежно від регіону. "У нас навіть державні елеватори, візьміть Одесу та Івано-Франківську область, - удвічі різниця", - поскаржилася прем'єр. Найближчим часом відомства повинні затвердити уніфіковані ціни по групах.
Ініціатива прем'єра може бути застосована лише відносно державних підприємств, більшість із яких входить у систему ДАК "Хліб України". На теперішній момент потужності зі зберігання зерна ДАК становлять 4,3 млн. т. Ціна зберігання зерна на елеваторах держкомпанії в середньому становить близько 11 грн./т на місяць, однак різниця на тонні залежно від регіону може становити декілька гривень. Як відзначають експерти, уніфікація тарифів можлива лише для ідентичних за низкою параметрів (зокрема, за параметром потужності) підприємств, і в багатьох випадках вона некоректна.
Для лінійних елеваторів вважається ефективною оборотність 2,5 рази за сезон. Тому елеватори, розташовані в глибинці, вдалині від транспортних шляхів і будучи недозавантаженими, підвищують тарифи, щоб вийти на позитивний рівень рентабельності. Крім того, практикується індивідуальний підхід до встановлення оплати залежно від обсягу представленого клієнтом зерна. "Усе залежить від партії - чим партія менша, тим дорожче обійдеться її зберігання", - пояснював головний економіст Одеського комбінату хлібопродуктів Анатолій Перелі.
Ініціатива уряду трактується експертами ширше, ніж просто корекція цін у держпідприємствах. Розцінки державних елеваторів негласно можуть послужити орієнтиром для приватного сектору. Зараз розцінки приватних елеваторів можуть перевищувати державні дуже значно і досягати 20-30 грн./т. У поточному сезоні вже був прецедент, коли місцева влада висловлювала стурбованість тарифами та вимагала залучити Антимонопольний комітет для прояснення ситуації.
За словами начальника Головного управління агропромислового розвитку Харківської ОДА Михайла Жорника, приватні хлібоприймальні підприємства в регіоні встановили плату за прийом і зберігання зерна в п'ять-сім разів більше, ніж державні, і конкуренції на цьому ринку практично не спостерігається. "На елеваторах групи "Кернел" (володіє 13 елеваторами) щомісячна вартість зберігання зерна становить 35-40 грн./т. Це дуже дорого", - підкреслив чиновник. У компанії спростували звинувачення, повідомивши, що вартість послуг є середньоринковою - 17,89 грн./т зберігання по зернових культурах. Собівартість зберігання у всіх елеваторів об'єктивно висока - газ і електроенергія займає більше 30% у структурі витрат, а енергоресурси подорожчали, пояснюють учасники ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас