Експерти: Зниження облікової ставки НБУ нейтрально для українського банківського ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зниження облікової ставки НБУ нейтрально для українського банківського ринку

888
Зниження Національним банком України (НБУ) облікової ставки до 10,25% не матиме відчутного впливу на банківський сектор країни, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
"У цілому зниження облікової ставки не супроводжується зниженням вартості ресурсу, тому реального результату для економіки це не принесе", - сказав керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
За його словами, новина про зниження ставки виявиться нейтральною для ринку, оскільки в основному вплине на державні фінансові установи.
"Зниження облікової ставки НБУ не матиме істотного впливу на український банківський ринок, але однозначно гарним сигналом є прагнення регулятора до стабілізації ситуації на грошовому ринку країни", - сказав голова правління Кредобанку Іван Фесків.
"Практика встановлення та регулювання облікової ставки в Україні не має прямого зв'язку із загальним грошовим ринком кредитних ресурсів. Тому ні розміри зниження, ні обраний для цього час навряд чи якимсь чином вплинуть на вітчизняний кредитно-фінансовий ринок", - відзначив директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко.
Як повідомлялося, НБУ вирішив знизити з 12 серпня облікову ставку з 11% до 10,25%.
"Облікова ставка НБУ має лише індикативний характер і не є настільки дієвим інструментом монетарної політики, як у США і Європі. Її зміна мало відіб'ється на динаміці міжбанку та у цілому на банківській системі. Більш ефективним важелем є зміна вартості рефінансування для банків. Швидше за все, Нацбанк протягом одного-двох днів повинен зменшити її так само, як зробив це в червні", - вважають експерти одного з банків з російським капіталом.
Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко також відзначив, що для банківського ринку більше значення має не облікова ставка НБУ, а ставки за кредитами "овернайт", які надає центробанк для підтримки ліквідності банківського сектору.
На думку експерта, саме після зниження ставок за кредитами "овернайт" НБУ можна буде судити про можливе зниження вартості грошей у банківському секторі.
Таку думку розділив і начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" Володимир Ланда. Він сказав, що ринок відреагує вже на зниження Нацбанком вартості рефінансування, яке найчастіше є наступним кроком після зниження облікової ставки.
Експерти казначейства банку з російським "корінням", у свою чергу, вважають, що навіть такий крок буде мати мінімальний вплив на ресурсний ринок, оскільки в цей час міжбанківські кредити набагато дешевші, ніж одержання фінансової допомоги в регулятора.
"Якщо вартість одноденних міжбанківських кредитів в останні три місяці перебуває в межах 0,5-3,0% річних, то зараз "овернайт" у НБУ коштує фінустановам або 16% річних (під забезпечення), або 18% річних (у вигляді бланкового кредиту)", - пояснили агентству в банку.
"На тлі збереження рестрикційної спрямованості політики НБУ зниження ставок рефінансування буде недостатньо для надання помітного впливу на розширення кредитування реального сектору", - додали у фінустанові.
Як відзначає Охріменко, сьогодні проблема вартості грошей, одержуваних банківським сектором від НБУ, не настільки актуальна, як це було кілька місяців тому.
"На теперішній момент на вартість грошей у банківському секторі впливає не облікова ставка НБУ, а проблема з "поганими" кредитами. Без її вирішення знизити ставки за кредитами за рахунок зниження облікової ставки НБУ неможливо", - повідомив він.
Крім того, експерт відзначив, що в Росії в цей час облікова ставка перебуває на рівні 10,75% і це теоретично дозволяє українським банкам заробляти на різниці облікових ставок на вітчизняному та російському фінансовому ринку. Але це, скоріше, теоретична, ніж практична модель.
"В умовах, коли операції по крос-курсу долар-рубль-гривня приносять істотний дохід, нема рації займатися арбітражем із грошовими ресурсами гривня-рубль", - сказав Охріменко.
На думку Войтенка, розміри зниження облікової ставки зараз не дозволяють говорити про прямий і значимий вплив на валютний ринок. "Гра з обліковою ставкою більше порівнянна з вербальними інтервенціями, які в умовах розігрітого ринку та наростаючого ажіотажу давно втратили своє значення", - вважає банкір.
При цьому він відзначив, що значне зниження облікової ставки НБУ (з 12 до 5-6%) на самому початку фінансової кризи в листопаді-грудні-2008 року, разом зі значними обсягами рефінансування для широкого кола банків без винятків і на рівних умовах (наприклад, цільове рефінансування іпотеки і споживчих кредитів фізосіб стандартної якості) дало б більший ефект зі стабілізації банківської системи та підтримки довіри до національної валюти.
Як повідомив Нацбанк на веб-сайті у вівторок, зниження облікової ставки стало можливим на тлі продовження в липні окремих позитивних тенденцій у розвитку монетарної сфери.
"Заходи, які були вжиті НБУ для стабілізації грошової одиниці, набули позитивну дію на стан грошово-кредитної сфери, свідченням чого стало зниження інфляційного тиску (…), поступове зростання вкладів населення в банківській системі", - вказується в повідомленні.
У той же час Нацбанк підкреслює, що поліпшення ситуації у фінансовому секторі поки не стійке, а ситуація в реальному секторі економіки усе ще залишається досить напруженою.
"У результаті відносно високих ставок за кредитами підприємства поки ще не можуть одержати від банківської системи належну кредитну підтримку для поновлення виробництва. Враховуючи вищевикладене, з метою сприяння закріпленню позитивних тенденцій на грошово-кредитному ринку і створення стимулів для поліпшення ситуації в реальному секторі економіки… установити з 12 серпня 2009 року облікову ставку в розмірі 10,25% річних", - резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас