НБУ очікує виконання плану докапіталізації банків на загальну суму близько 11 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ очікує виконання плану докапіталізації банків на загальну суму близько 11 млрд грн

Казна та Політика
899
Національний банк України (НБУ) очікує виконання плану докапіталізації найбільших і великих банків на суму не менше 9,809 млрд грн і середніх та невеликих банків – на суму не менше 1,182 млрд грн, повідомляється на веб-сайті НБУ.
Згідно з повідомленням, завершення докапіталізації фінустанов у цих розмірах закріплено постановою центробанку від 6 серпня №466. Нею затверджений план додаткових заходів щодо забезпечення стабільності гривні і банківської системи країни.
Як повідомлялося, уряд у червні-2009 вирішив внести облігації внутрішньої державної позики з погашенням в 2017-2019 рр. і прибутковістю 9,5% річних на загальну номінальну суму 9,474 млн грн у статутні капітали Укргазбанку, Родовід Банку та банку "Київ" (всі - Київ). Держава одержує більше 99,97% акцій Родовід Банку, близько 99,94% - банку "Київ" і близько 81,58% - Укргазбанку.
У повідомленні НБУ також повідомляється про плани забезпечити захист вкладників- фізичних осіб Укрпромбанку (Київ) шляхом його рекапіталізації або передачі відповідних зобов'язань на загальну суму 6 млрд 984,8 млн грн одному з державних банків. Передача зобов'язань буде передбачати також переведення у держбанк активів і державних цінних паперів на відповідну суму. Реалізація цього кроку планується в серпні.
НБУ також запланував підготувати пропозиції уряду щодо створення санаційного банку, порядку надання і використання державної фінансової допомоги банкам, в інтересах яких відчужуються активи та зобов'язання під час фінансового оздоровлення.
У вересні 2009 року НБУ планує внести зміни в нормативно-правові акти, розробивши захід щодо реорганізації банків, у яких уведена тимчасова адміністрація.
У листопаді-2009 НБУ має намір сприяти реструктуризації заборгованості перед нерезидентами проблемного банку "Надра" (Київ) і почати його капіталізацію.
Крім цього, згідно з повідомленням НБУ, передбачається підтримка ліквідності банків (на загальних підставах), що здійснюють кредитування інвестиційних програм, визначених пріоритетними на державному рівні. Відповідне фінансування очікується в межах суми мобілізованих Нацбанком коштів (до 7 млрд грн). Заявки банків будуть оперативно розглядатися в міру їх надходження з урахуванням монетарних можливостей центробанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас