В Європі ажіотаж на 100-ватні лампочки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі ажіотаж на 100-ватні лампочки

5697
З 1 вересня в Європі почне діяти заборона на виготовлення ламп розжарювання на 100 ват. Їх поступово замінять ощадні елементи освітлення. Однак громадяни і продавці в паніці поповнюють свої запаси традиційних ламп
У господарських супермаркетах Німеччини влітку нерідко можна побачити покупців, які тягнуть у візку десятки звичних грушоподібних лампочок, дехто навіть - сотні. Таке враження, що вже завтра їх очікує ризик сидіти в темряві. Що є правдою, так це те, що, починаючи з вересня, за рішенням Єврокомісії, з європейського ринку повинні зникнути лампи розжарювання потужністю 100 ватів. Далі, з 1 вересня 2010-го - заборона на виробництво буде стосуватися 75-ватних і так далі до кінця 2012 року.
Так було вирішено з ініціативи литовського єврокомісара, відповідального за енергетику, Андріса Пієбалгса. Мотивація проста: традиційна лампочка перетворює лише 5% енергії на світло, решту - на непотрібне тепло.
Мережа будівельних супермаркетів Obi фіксує помітний ажіотаж і в першому півріччі 2009 року збільшення продажів ламп на 27%, порівняно з першим півріччям минулого. У мережі Praktiker попит на 100-ватні моделі збільшився на 150%.
Усе це вже нагадує паніку, говорить керівник фірми-виробника ощадних ламп Megaman Вернер Візнер. Окремі покупці, за спостереженнями його представників, закупили вже стільки, що їм вистачило б на 20 років.
Візнер переконаний, що європейські чиновники, на словах, піклуючись про енергозбереження, фактично своєю забороною посприяли штучному попиту на неощадну продукцію. Замість цього, бюрократам варто було б впровадити торговельну націнку 5 євро на одну енергоємну лампу. Тоді б споживач двічі подумав. Слід відзначити, що ціна однієї енергозберігаючої лампи коливається від 5-6 до 15-20 євро. Тоді як старі лампи можна купити за 1 євро.
Однак і магазини теж не витрачають даремно час, а запасаються товаром. Адже директива ЄС передбачає з 1 вересня зупинку виробництва та імпорт старих моделей, але не забороняє їх реалізацію.
Як зауважує "Шпігель", Євросоюз в особі литовця Пієбалгса недооцінив силу споживчих стереотипів. Ощадні лампи випромінюють прохолодніше світло, що пульсує, а також є джерелом потужних електромагнітних полів і шкідливої для здоров'я ртуті, такий тепер вердикт пересічних покупців.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас