Нафті пророкують докризові ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафті пророкують докризові ціни

Енергетика
2227
Після дев’яти місяців затишшя вартість бареля нафти почала зростати повільно, але впевнено. Так, починаючи з 5 серпня, ціна нафтового кошика ОПЕК вже перевищила показник 72 дол. за барель. На думку деяких світових експертів, це ще не межа: до кінця 2009 року нафта "рване" до 100 дол., а можливо, навіть сягне попередньої планки у 200 дол. за барель. Про наслідки для України подальшого цінового зростання нафти "День" запитав експертів.
На думку директора компанії "Трансенергоконсалтинг" Світлани Голікової, зростання вартості нафти - це навмисне хвилювання ринку, щоб підвищити на неї попит і зробити запаси за нинішньою ціною. У нафтовій сфері є два найбільших гравці: Саудівська Аравія (найбільший видобувач нафти) та США (найбільший споживач). Тривалий час саме економіки цих країн робили погоду на ринку нафти.
Однак останнім часом себе активно позиціонує Іран. Оскільки світовим лідером все ж є Саудівська Аравія, то вона зацікавлена знизити ціни на нафту, щоб не пустити на ринок іншого могутнього гравця. На відміну від Саудівської Аравії, цінове зростання безпосередньо вигідне Ірану. Адже висока ціна на нафту робить для неї ще цікавішою та вигіднішою розробку нових родовищ. А якщо гідної ціни немає, то втрачається інвестиційна привабливість таких проектів, вважає Голікова. Тому саме від результату змагань між Саудівською Аравією й Іраном залежатиме подальша ціна на нафту, вважає вона.
Головний продавець нафти для України, Росія, найвірогідніше, буде на стороні бажаючих підвищити ціну. За словами Голікової, вартість видобутку нафти в Росії, безумовно, дорожча, ніж у Саудівській Аравії. Це пов’язано з кліматичними умовами видобутку. Тому, "якщо Саудівську Аравію влаштовує ціна і в 30 дол., і вони будуть "на коні" з такою ціною, то Росію більш-менш влаштовує 70 дол. за барель. Але якщо ціна буде менша 40 дол. за барель - можна ставити хрест" на бюджетному виконанні в Росії.
Чого ж варто чекати Україні? Голікова закликає не драматизувати: "Щодо ціни на нафту в 90 дол., 100 дол. або 120 дол. за барель - то я б не була настільки песимістом. Ні, до кінця року нафта приблизно коштуватиме 60-70 дол., тому що саме така циклічність була минулого року".
У той же час для України зростання цін на нафту матиме два наслідки. Перше країна відчує вже найближчим часом - бензин у роздріб знову виросте у ціні. За розрахунками директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, мінімальна роздрібна ціна А-95 наприкінці серпня становитиме 7,6 гривні за літр, а дизпаливо зупиниться на 6 гривнях. Однак крім світової тенденції на український ринок бензину впливатиме внутрішній чинник уповільненої дії. За словами Куюна, ним стане поновлення тенденції до девальвації гривні. "Кожні 50 копійок збільшення курсу долара дають 13-14 копійок збільшення вартості літра бензину", - додає експерт. При цьому дефіциту бензину в роздрібній торгівлі чекати не варто.
Інший, віддаленіший у часі наслідок, - це вартість імпортного газу. На думку президента Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club" Олександра Тодійчука, тема нафти підігрівається не лише її видобувачами, але й продавцями газу. "Ви знаєте, що Росія прив’язала ціну на газ до ціни на нафту. Українці менше за всіх зацікавлені в зростанні ціни на нафту, тому що це призведе до зростання ціни на газ", - додав він. На запитання "Дня", на скільки подорожчає газ для України при піднятті вартості бареля нафти на 10 дол., експерт зазначив: базова ціна на газ у формулі визначена в 450 дол. "Вона найвища в Європі. Тому для нас ціна зростатиме швидше за всіх. Приблизно доларів на 15", - прогнозує експерт.
На думку Тодійчука, сьогодні країна не повинна чекати, поки ціна нафти виросте до колишніх висот. Слід уникати нафтової прив’язки, активно розробляючи своє нафтовидобування. Тим більше, що перспективи видобутку власної нафти досить непогані. "Україна має можливість сьогодні добувати 7-8 мільйонів тонн нафти протягом п’яти років. Це, насамперед, освоєння шельфів Чорного й Азовського морів. Єдине, ми повинні створити кращі умови для наших державних компаній, які займаються видобутком нафти", - говорить він. Із іншого боку, необхідно допустити іноземців на глибоководні зони шельфу Чорного моря, оскільки вони мають досвід видобутку нафти на глибині більше двох кілометрів. А ось Україна не може вихвалятися подібними технологіями. Інше питання, на яких умовах дозволяти працювати іноземним компаніям. Також країна може добувати 2-3 мільйони тонн навіть за нинішніх технологій біопалива та перейти на альтернативні джерела енергії. Зокрема, в автомобільній сфері на електродвигуни, називає Тодійчук варіанти цінової стабільності на енергоресурси в країні.
Дорожнеча нафти підштовхує до того, що варто бережно й ефективніше її переробляти, доповнює колегу-експерта Куюн. А ось переробка - це сьогодні хворе місце відсталих нафтопереробних підприємств в Україні, "рівних" яким у Європі більше не залишилося. Їх мало навіть на пострадянському просторі, вважає директор "Консалтингової групи А-95". "У Росії у розвиток нафтопереробки щорічно йдуть мільярди доларів, а в нас те, що називають модернізацією, з погляду фахівців - косметичний ремонт", - додає він. Уже закрився Херсонський нафтозавод, не працюють два західноукраїнські заводи, знижена переробка в Кременчуку, у серпні має місце зниження виробництва у Лисичанську. "Це перший дзвіночок, що коли нафта така дорога, то легше її закачати до труби та продати як сировину, ніж постачати до України, де мають місце відстала технологія переробки, її маленька ефективність і великі інвестиційні ризики, коли не знаєш, що буде з тим продуктом, який ти отримаєш", - вважає Куюн.
До всього вище сказаного Тодійчук додає: влада та відповідні органи повинні звернути свою увагу на те, щоб після зниження світової ціни на нафту вартість бензину в Україні також знизилася, а не залишалася на колишньому рівні. "Як тільки йде тенденція спаду на ціну нафти, в нас цей процес має величезну інерцію: іноді місяць-два нам продають за високою ціною та говорять, що купили нафту або нафтопродукти за високою ціною. А як тільки з’являється тенденція зростання ціни на нафту - наступного ж дня ми бачимо на заправках інші ціни. На жаль, немає правил гри", - наголошує він.
Наталя Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас