Економіка Австралії виявилась однією з найбільш стійких у кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Австралії виявилась однією з найбільш стійких у кризу

Казна та Політика
836
Журнал "Форбс" склав рейтинг країн світу з надійності та привабливості їхніх економік. У першу десятку рейтингу ввійшла й Австралія, фінансове становище якої виявилося одним з найбільш стабільних, про що свідчать численні макроекономічні дані.
Зокрема, у червні неочікувано скоротився торговельний дефіцит країни. Так, він знизився до 441 млн. австралійських доларів ($372 млн.) з 737 млн. австралійських доларів, зафіксованих у травні ц.р. Отримані дані стали приємним сюрпризом для аналітиків, що очікували негативне сальдо торговельного балансу країни на рівні 800 млн. австралійських доларів.
Основний позитивний вплив на дану позитивну динаміку мало збільшення обсягу експорту, який виріс на 2% у червні до 20,4 млрд. австралійських доларів. Поставки золота різко виросли на 17%, а експорт зернових збільшився на 15%.
Крім того, Австралія благополучно уникла рецесії економіки в I кварталі 2009 р. завдяки діям уряду, який знижував облікову ставку для стимулювання споживчих видатків. Так, у минулому кварталі, зростання ВВП Австралії склало 0,4% у квартальному вирахуванні в той час, як в IV кварталі минулого року ВВП упало на 0,6%.
Також у країні збільшується число людей, прийнятих на роботу. Так, у липні робочими місцями були забезпечені 32,3 тис. осіб.
Минулого тижня стало відомо, що роздрібні продажі в країні виросли більше, ніж очікувалося.
Крім того, підтримку австралійській економіці надає уряд, який дав 12 млрд. австралійських дол. ($10 млрд.) через кредити домогосподарствам цього року, і пообіцяв виділити ще $22 млрд. на будівництво доріг, залізничної інфраструктури, портів і лікарень.
Центробанк країни раніше знизив ставку рефінансування до 49-річного мінімуму, а наприкінці минулого тижня заявив, що його наступний крок, швидше за все, буде спрямований на підвищення процентних ставок.
Так, зростання споживчої та ділової впевненості і краща, ніж очікувалося, ситуація на ринку праці, "знижують імовірність" того, що мінімальна за останні 49 років ставка 3% буде знижуватися і далі.
Нагадаємо, що на початку минулого листопада Резервний банк Австралії знизив базову ставку з 6 до 5,25 процентних пункту, щоб стимулювати економіку країни. Протягом 2008 р. ставка була знижена три рази.
Згідно із прогнозами ЦБ Австралії, економіка країни цього року виросте на 0,5%, в 2010 - на 2,25%, а в 2011 році її зростання складе 3,75%.
Що стосується інфляції, то вона виросте за рік до 2,75%, а потім, в 2011 році очікується її спад до 2%. Місцева влада поставила перед собою завдання зберегти цей показник між 2% і 3%.
У той же час голова ЦБ Австралії Гленн Стівенс вважає, що низька вартість іпотечного кредитування та кредитування будівельних організацій повинна привести до збільшення обсягів житлового будівництва.
До нинішньої кризи економіка Австралії переживала спад на початку 1990-х років. Економічна криза в країнах Азії 1997-1998 роках відіб'ється на Австралії. На початку 1999 р. австралійська економіка вступила в період підйому з низькими темпами інфляції. В 1997-1998 фінансовому році валовий внутрішній продукт (ВВП) Австралії, тобто загальна вартість ринкових товарів і послуг, оцінювався в $350 млрд.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас