Ринок акцій РФ дрейфує у невеликому мінусі за індексами в очікуванні відкриття торгів у США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ дрейфує у невеликому мінусі за індексами в очікуванні відкриття торгів у США

Фондовий ринок
80
Ринок акцій РФ у понеділок дрейфує в невеликому "мінусі" по основних індексах на тлі негативної корекції світових фондових і нафтових індикаторів, гравці чекають відкриття торгів у США.
До 15:00 індекс ММВБ склав 1111,61 пункту (-0,34%), індекс РТС - 1078,24 пункту (-0,17%), динаміка цін "фішок" змішана в межах 0,1-2,6%.
Ф'ючерс на індекс РТС знижується до базового активу всього на 4,6 пункту, що говорить про нейтральний настрій спекулянтів.
На ФБ ММВБ відіграли ранкові втрати і вийшли в "плюс" акції Сбербанка Росії (РТС: SBER) (+0,4%), також подорожчали акції "Ростелекому" (РТС: RTKM) (+0,8%).
Подешевшали папери "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1,3% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-1,4%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-1,7%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-0,3%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-0,7%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-0,7%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-2,6%).
Європейські індекси в понеділок знижуються в середньому на 0,6%, також залишаються в "мінусі" американські фондові ф'ючерси (контракт на індекс S&P 500 просів на 0,17%).
Нафта марки WTI коштує $72,58 за барель (-0,3%), зниження відзначається з кінця минулого тижня через зростання курсу долара США відносно євро. У минулу п'ятницю ціна вересневого ф'ючерса на WTI знизилася на $1,03 - до $70,93 за барель, що є мінімальним значенням котирування з 31 липня.
Зміцнення американської валюти знижує привабливість сировинних товарів, які номінуються в доларах США, для інвесторів.
Як відзначає керуючий директор по роботі з корпоративними клієнтами ІФ "Олма" Сергій Шейков, перша половина дня пройшла без сильних рухів на ринку. У понеділок не очікується виходу важливих даних по економіці ні в США, ні в Європі, і трейдери, судячи з характеру торгів, вирішили взяти деяку паузу: обсяги торгів скоротилися. Тим часом дані технічного аналізу вказують на можливість зростання з передбачуваною метою поблизу 1200 пунктів по індексу РТС. Реалізація оптимістичного сценарію багато в чому залежить від стану ринку нафти, на якому сьогодні також спостерігається деяке затишшя, вважає він.
За словами портфельного менеджера ІФК "Опціон" Олени Гребєнщікової, більшість паперів торгуються в "мінусі", але серйозних втрат немає. Яскраво виражені спрямовані рухи відсутні як на глобальних ринках, так і в нас. Чекаємо засідання і заяв з боку ФРС США, а також макроекономічних даних з Китаю. Поки ж замовляти музику на російських майданчиках будуть світові ціни на нафту, які на даний момент продовжують коректуватися після п'ятиденного зростання.
"Відігравши зовнішнє тло при відкритті, ринок перейшов у дрейф слідом за зовнішніми майданчиками, які, незважаючи на позитивні дані, що вийшли в п'ятницю, так і не можуть визначитися з напрямком подальшого руху. Надалі пробої поточних локальних підтримок на зовнішніх ринках можуть викликати відповідну реакцію наших майданчиків. Для ф'ючерса на індекс S&P 500 таким рівнем на даний момент є 1004 пункту, а для ф'ючерса на нафту марки Brent - $73,2 за барель", - відзначає аналітик компанії "Nettrader.ru" Богдан Зварич.
Понеділок є корекційним днем після бурхливого зростання в минулу п'ятницю, спровокованого закриттям "коротких позицій" гравцями, відзначає аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев.
У цілому, короткострокових причин для зміни переважаючих тенденцій на ринку в цей час не видно, настрій залишається позитивним. У вівторок ринки будуть відігравати дані за темпами зростання промвиробництва в КНР, які, як очікується, залишаться двозначними. Крім того, інвестори будуть займати вичікувальну позицію перед засіданням ФРС США 12 серпня. Таким чином, ризики різкого зниження на фондових майданчиках найближчим часом обмежені, відповідно, є сенс залишатися в "лонгах" по російських паперах, вважає він.
Ніяких нових ідей на ринку за минулі вихідні не з'явилося, тому не залишається нічого іншого, як після "технічної" корекції продовжити рух вгору. З погляду внутрішньоденної торгівлі інтерес становлять дві точки - рівень сьогоднішніх ранкових мінімумів по конкретних паперах, відновлення якого здатне привести до спрацьовування "стоп-лосів", а також максимуми п'ятниці, пробиття яких підсилить упевненість гравців у збереженні зростаючого тренда на ринку. У плані останнього найцікавішим папером є "Уралкалій" (РТС: URKA), який сьогодні перевіряє на міцність позначку 125 руб. Це вже третя спроба піднятися вище даної позначки - перші дві були початі 13 травня і 2 червня. Може виявитися, що із третьої спроби штурм цього рівня вдасться. Тому рекомендуємо уважно стежити за боротьбою покупців і продавців у цьому папері, при цьому обсяги торгів будуть підтверджувальним сигналом можливого виходу наверх, вважає Клещев.
На думку аналітика ІК "БКС" Тетяни Бобровської, надходження чергових сигналів про поліпшення економічної ситуації в США, зокрема зниження рівня безробіття, дає інвесторам нові надії на подальше зростання як на американському ринку, так і на інших торговельних майданчиках.
Підтримку російському ринку надає і стабілізація цін на нафту. Вартість "чорного золота" уже досить довго перебуває вище позначки $60 за барель, що позитивно відображається не тільки на результатах роботи нафтових компаній, але й усієї російської економіки в цілому. Поки з початку 2009 року середній рівень цін становить $54,3 за барель нафти Urals, що близько до нашого консенсус-прогнозу на цей рік ($55 за барель). Якщо вартість нафти буде залишатися на поточних рівнях до кінця року, на ринку можна чекати підвищення цінових орієнтирів по акціях нафтового сектору, відзначає експерт БКС.
Головну подію тижня - засідання ФРС США, спекулянти та інвестори будуть чекати рішення про дисконтну ставку, і якщо тут сюрпризи не прогнозуються, то от наступні коментарі мають більш вагоме значення. Імовірно, члени Федерального резерву висловлять свою думку щодо можливості жорсткості кредитно-грошової політики в майбутньому, що в будь-якому разі відіб'ється на всіх фондових, валютних і сировинних майданчиках, вважає Бобровська.
Наприкінці минулого тижня ринки акцій підросли після виходу в США оптимістичних даних з ринку праці: рівень безробіття в США впав у липні вперше із квітня 2008 року - до 9,4% з 9,5% у червні (очікувалося зростання показника до 9,6%). Інвестори сподіваються, що відновлення економіки виправдає швидке ралі останніх тижнів.
Число робочих місць в економіці США минулого місяця скоротилося на 247 тис. при прогнозах зниження на 325 тис.
Вартість акцій страховика American International Group Inc. (AIG) злетіла на 20% після того, як перший квартальний прибуток компанії з 2007 року перевищив очікування аналітиків. AIG зафіксувала чистий прибуток у квітні-червні 2009 року вперше за сім кварталів завдяки відновленню деяких сфер бізнесу. Чистий прибуток у другому кварталі склав $1,82 млрд, або $2,3 на акцію, у порівнянні із чистим збитком у розмірі $5,36 млрд, або $41,13 на акцію, за аналогічний період роком раніше.
Позитивна динаміка індексів відзначалася в понеділок в Азії після оголошення про падіння рівня безробіття в США і зростання замовлень на промобладнання в Японії. Зміцнилася впевненість інвесторів у тому, що дві найбільші економіки світу поступово виходять із рецесії.
Замовлення на виробниче обладнання в Японії - індикатор капіталовкладень на найближчі 3-6 місяців - підскочили в червні на 9,7% у порівнянні із травнем (опитані Bloomberg економісти очікували зростання на 2,6%).
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у понеділок знизилися акції "Якутськенерго" (РТС: YAEN) (-2%), "Північно-західного телекому" (РТС: SPTL) (-2%), "Поліметалу" (РТС: PMTL) (-1,8%).
Виросли папери "Акрона" (РТС: AKRN) (+4,3%), банку "Відродження" (РТС: VZRZ) (+3,6%), "Уралкалія" (+3,3%), "Новолипецького металургійного комбінату" (РТС: NLMK) (+3%), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (+1,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС до 15:00 склав $1,83 млн, у секції RTS Standard оборот досягнув $121,8 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 30,5 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Сбербанка - 15,1 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас