Коломойський рятує Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський рятує Тимошенко

Енергетика
15158
Група "Приват", яка контролює 42% акцій ВАТ "Укрнафта", згодна на проведення зборів акціонерів 14 серпня.
Уперше за два роки компанія проведе збори та ухвалить рішення щодо розподілу прибутку за 2006-2008 рр.
За інформацією "ЭИ", співвласник групи "Приват", що контролює 42% ВАТ "Укрнафта", Ігор Коломойський і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко домовилися про проведення зборів акціонерів 14 серпня. "Цього разу збори вже не будуть переноситися, і акціонери ухвалять рішення щодо виплати всіх дивідендів за 2006-2008 рр. Про це існує домовленість на вищому рівні. У компанії зараз майже 600 млн. грн. власних коштів, укладені контракти на 1,8 млрд. грн., і в міру надходження гроші підуть на виплату дивідендів. Я думаю, що вони будуть виплачені до кінця року", - повідомило джерело в Кабміні. Співрозмовник не приховує, що ці гроші потрібні уряду для скорочення дефіциту держбюджету.
За словами прес-секретаря НАК "Нафтогаз України" (50% акцій у ВАТ "Укрнафта") Валентина Землянського, збори дійсно заплановані на 14 серпня (оголошення в офіційних виданнях про збори не публікувалося). "Ми є ініціатором зборів акціонерів, і одним з питань у порядку денному є виплата дивідендів за 2006-2008 рр. Чи відбудуться збори - важко сказати, звичайно всі сюрпризи з'являються в день їх проведення", - сказав Землянський. Втім, припустити, як виглядає весь порядок денний зборів, дуже важко, оскільки останнє оголошення про збори публікувалося 23 грудня 2008 р., і порядок денний включав питання про зміну голови і членів наглядової ради, зміну голови і членів ревізійної комісії, зміну голови і членів правління.
Нагадаємо, що це буде восьма спроба провести збори акціонерів протягом 2008-2009 рр. Попередні сім спроб зібрати кворум були безуспішними. Формальною причиною зриву зборів була відсутність реєстру. Реально ж проведення зборів блокував реєстратор (ФК "Укрнафтогаз", контрольована групою "Приват), який відмовлявся надавати реєстр, посилаючись на рішення суду.
Нерозподілений прибуток ВАТ "Укрнафта" за 2006-2008 рр. становить 5,088 млрд. грн. або близько 94 грн. на 1 акцію. На думку експертів, збори акціонерів не зважаться направити весь прибуток на виплату дивідендів. "Справи в компанії зараз ідуть не дуже добре, нафта продається за низькою ціною, у першому півріччі компанія показала збиток. Чим більше прибутку піде на виплату дивідендів, тим менше зможе бути направлено на розвиток, у тому числі і на буріння нових свердловин.
Однак не можна виключати, що компанія знайде гроші, якщо є домовленість. Якщо в порядку денному зборів зняті болючі для групи "Приват" питання про зміну голови правління, зміну голови і членів наглядової ради, то збори можуть відбутися. Але основою тому можуть бути політичні домовленості, тому що попередніх 7 разів зборів не відбулися з формальних причин", - розповів аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. За його оцінками, виплати дивідендів можуть скласти 500 млн. грн. - 2 млрд. грн.
На думку юристів, якщо була порушена процедура оголошення зборів, то в акціонерів будуть необхідні підстави для того, щоб, якщо буде потреба, визнати ухвалені рішення недійсними. "Якщо один з акціонерів блокує збори акціонерів, то наполегливість тут не допоможе: необхідно домовлятися, і це нормальна практика", - розповів партнер однієї великої юрфірми.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас