Рубль хоче стати валютою з подачі Мінфіну Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубль хоче стати валютою з подачі Мінфіну Росії

Валюта
475
Міністерство фінансів хоче розширити сферу використання рубля за кордоном, дозволивши перекази рублів з рахунків в іноземних банках на рахунки в російські банки, і навпаки. Цією дією відомство робить крок до того, щоб зробити рубль резервною валютою. Учасники ринку сумніваються, що це досяжне, і говорять, що попит на операції в рублях буде лише в країнах СНД.
Як повідомив учора заступник директора департаменту регулювання державного фінансового контролю Мінфіну Сергій Вознесенський, відомство розробило поправки в закон "Про валютне регулювання і валютний контроль", що розширюють використання рубля на території інших країн. Зокрема, розширюється саме поняття "валютні операції", у нього пропонується включити переведення рублів і внутрішніх цінних паперів з рахунку резидента за кордоном на рахунок у Росії або навпаки, передає слова п. Вознесенського агентство Прайм-тасс.
Також пропонується дозволити нерезидентам без обмежень здійснювати між собою перекази не тільки в іноземній валюті, але й у рублях - з банків на території Росії в банки за її межами, і навпаки. "Ми розширюємо їхні можливості, щоб забезпечити більш широке використання рубля в розрахунках нерезидентів", - підкреслив Сергій Вознесенський. Поправка, за його словами, дозволить розширити сферу використання рубля і на території інших країн, таким чином, мова йде про рух до розвитку рубля як резервної валюти.
Відзначимо, що з початком фінансової кризи і виникненням проблем в американській економіці у світовому співтоваристві все частіше стали говорити про можливість створення нової резервної валюти, але поки це право як і раніше належить долару. Так, Європейський центральний банк у своїй липневій доповіді зробив висновок, що криза не привела до ерозії позицій долара у світовій фінансовій системі і не збільшила привабливість євро.
Фінансовий директор ОТП банку Євген Ромаков сумнівається в тому, що поправка, запропонована Мінфіном, дасть зелене світло для обігу рубля за кордоном. "Попит на операції по рахунках у рублях може бути з боку країн СНД - банки цих країн на відміну від європейських приймають депозити в рублях", - говорить Євген Ромаков. На думку фінансового директора банку ВТБ 24 Михайла Березова, інтерес до рублів підвищиться, якщо структура російського експорту буде змінюватися. "Поки ми будемо експортувати в основному сировину, нафту і газ, напевно, інтерес до рублів буде обмежений, - вважає п. Березов. - Якщо структура експорту буде змінюватися (50% - сировина, а 50% - машини, обладнання технології), то й рубль буде мати іншу вагу".
"Високого попиту на операції в рублях поки не видно, - говорить головний економіст Merrill Lynch Юлія Цепляєва. - З іншого боку, зрозумілі зусилля уряду добитися свого і все більше позиціонувати рубль як щось затребуване за кордоном". На думку п. Цепляєвої, подібними штучними заходами підвищити попит на російський рубль не можна. "Останні події показали, що Росія дуже прив'язана до цін на нафту та економічна ситуація в Росії перебуває в прямій залежності від нафтового циклу. У таких умовах зробити рубль регіональною резервною валютою досить важко", - вважає Цепляєва.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас