"Ъ": Ціни дали зворотний хід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ціни дали зворотний хід

Валюта
2482
Споживчі ціни в липні вперше за останній рік знизилися - дефляція склала 0,1%, загальмувавши рівень інфляції до 8,5%. Однак, на відміну від минулого року, причиною дефляції стало не стільки зниження цін на продукти харчування, скільки скасування підвищення житлово-комунальних тарифів у Києві. Без такого рішення уряду ціни в липні могли вирости на 0,2%, відзначають експерти. За їхніми оцінками, у серпні населення може зіткнутися із черговим зростанням цін.
У липні вперше з початку року зафіксована дефляція, оголосив учора Держкомстат. За підсумками минулого місяця споживчі ціни впали на 0,1%. Останній раз зниження цін в Україні спостерігалося в липні-серпні 2008 року - на 0,5% і 0,1% відповідно. Завдяки дефляції кумулятивний показник зростання споживчих цін з початку року скоротився до 8,5%, тоді як середньорічна інфляція виросла з 15% до 15,5%. Відзначимо, що наприкінці липня МВФ на прохання уряду поліпшив прогноз річної інфляції з 16% до 13%.
Для липня характерно сезонне зниження цін на продукти харчування. Втім, якщо в липні минулого року продукти харчування подешевшали на 1,3%, то зараз - усього на 0,2%. Найпомітніше минулого місяця подешевшали овочі (-6,6%), сир (-1,8%), молоко (-1,2%) і м'ясопродукти (-1%). Виросли ціни на яйця (+16,1%) і цукор (+7,2%). Але якщо цукор з початку року вже підвищився в ціні на 45,8%, то яйця - подешевшали на 26,9%. Також виросли ціни на паливно-мастильні матеріали (+4,7%), тютюнову (+7,1%) і алкогольну (+1,7%) продукцію. "Ситуацію зіпсували високі темпи зростання вартості яєць і цукру. Але й по інших групах продуктів харчування, за винятком овочів, не відбулося значного зниження цін", - сказав аналітик ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.
"Якщо зростання цін на яйця необґрунтоване і тому недовговічне, то подорожчання цукру викликане низьким урожаєм минулого року, і ніяке декларування ситуацію не змінить", - стверджує директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка.
Таким чином, дефляцію викликало зниження цін не на продукти харчування, а на послуги ЖКГ (на 3,3%): подешевшали каналізація (-7,9%), опалення (-5,3%), водопровід (-3,1%), квартирна плата (-0,8%). Тим часом зменшення вартості комунальних послуг викликане тим, що Кабмін призупинив розпорядження КМДА про підвищення з 1 червня комунальних тарифів (#842 від 17 липня), повідомив Держкомстат. За підсумками червня, коли рішення КМДА ще не було припинено, тарифи ЖКГ виросли на 4,1%. "Відповідно до зміненої Держкомстатом структури інфляції, такий перегляд тарифів сповільнив зростання цін на 0,3%. А це означає, що реальна інфляція склала 0,2%", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан.
Уже в серпні інфляцію може прискорити не тільки поновлення дії нових тарифів або їх чергове підвищення, але й зростання цін на алкоголь і паливно-мастильні матеріали. "Акцизи на тютюнові вироби виросли ще в травні, але зростання цін на цю продукцію спостерігається вже другий місяць підряд. Алкогольні акцизи підвищилися в липні (на пиво та спирт), і поки це незначно відбилося на цінах", - відзначає пані Білан. "Ми очікуємо продовження зростання цін на бензин. Але завдяки тому, що багато компаній їх утримують, серпневі темпи будуть меншими і, за нашими розрахунками, не перевищать 2%", - говорить заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
Ці фактори дозволяють експертам уже в серпні очікувати поновлення зростання споживчих цін. "Істотної продуктової дефляції не відбулося, тому в серпні ми очікуємо зростання цін на рівні 0,5%, - додає пан Блінов. - Але на цей прогноз може вплинути подальше ослаблення гривні, що знову прискорить зростання цін на імпорт".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас