РФ і Туреччина підписали угоду про співробітництво в атомній сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ і Туреччина підписали угоду про співробітництво в атомній сфері

Енергетика
138
Росія і Туреччина підписали угоду про співробітництво в атомній сфері, передав кореспондент "Інтерфаксу" із церемонії підписання.
З російського боку документ підписав голова держкорпорації "Росатом" Сергій Кириєнко, з турецького - в.о. керівника Агентства з атомної енергії країни Зафер Альпер.
Також була підписана угода про оперативне оповіщення про ядерну аварію і про обмін інформацією про ядерні установки.
Міжурядова угода про співробітництво в сфері мирного атома - це рамковий документ, який забезпечує правову основу для реалізації спільних проектів. Документ охоплює широкий спектр можливих напрямків взаємодії, у тому числі наукові дослідження, будівництво та експлуатацію ядерних об'єктів, постачання ядерних матеріалів, надання послуг ядерного паливного циклу, розвідку і розробку уранових родовищ. Угода укладена терміном на 10 років з автоматичною наступною пролонгацією.
Керівництво Туреччини в 2007 році прийняло стратегічне рішення щодо диверсифікованості своєї енергетики та розвитку атомної генерації, планує побудувати АЕС на майданчику "Аккую" в Анталії і в "Синопі" на березі Чорного моря.
У березні 2008 року був оголошений тендер на спорудження першої в країні атомної станції на майданчику "Аккую" за схемою BOO (build own operate), тобто інвестор майбутньої АЕС надалі також одержить її у власність. Єдиним претендентом після двох етапів конкурсу є консорціум російських ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" і ЗАТ "Атомбудекспорт" і турецької Park Teknik. Поки у світовій практиці не було прецедентів застосування схеми BOO у рамках експортних проектів створення ядерних об'єктів.
Крім того, за умовами тендера турецький уряд гарантує закупівлю електроенергії цієї АЕС протягом 15 років, але не пізніше кінця 2030 року, за фіксованою ціною.
Пропозиція російсько-турецького консорціуму передбачає, що введення першого блоку АЕС може відбутися в 2016 р., а наступних - в 2017, 2018 і 2019 рр. відповідно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас