ЄЦБ залишив ставку на рівні 1%, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 1%, як і очікувалося

Валюта
200
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг у четвер базову процентну ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ із 1999 року, повідомило агентство Bloomberg.
Це збіглося з очікуваннями аналітиків.
Банк Англії в четвер також зберіг базову процентну ставку на колишньому рівні - 0,5% річних, що є мінімальним значенням з моменту заснування британського ЦБ. При цьому британський ЦБ оголосив про розширення програми викупу активів на 50 млрд фунтів стерлінгів ($84 млрд) - до 175 млрд фунтів.
ЄЦБ буде утримуватися від вживання подальших заходів стимулювання економіки доти, поки не оцінить вплив на економіку вже втілюваних ним програм викупу активів і кредитування банків, вважає головний економіст по європейських ринках Natixis у Франкфурті-на-Майні Сільвейн Бройєр. "Дії, що дотепер уживалися Центробанком, досягали своїх цілей, - відзначає експерти. - Доти, поки економічна статистика перевищує очікування, ЄЦБ буде дотримуватися своєї політики".
Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше проведе прес-конференцію о 16:30 мск.
Економіка єврозони збільшиться на 0,3% у третьому кварталі 2009 року в порівнянні із другим, прогнозують аналітики Barclays Capital. Таким чином, очікується завершення рецесії в цьому кварталі.
Проте, високий рівень безробіття в регіоні і швидке падіння споживчих цін дозволяють говорити про те, що відновлення економіки єврозони не буде гладким.
Банк Англії, Федеральна резервна система (ФРС) США і Банк Японії знизили базові процентні ставки до близьких до нуля рівнів і почали викуповувати державні та корпоративні облігації, прагнучи підштовхнути економіку до зростання.
ЄЦБ, тим часом, сфокусувався на кредитуванні банків, заявивши, що дві третини економіки єврозони фінансуються банками.
Обсяг кредитів терміном на рік, отриманих європейськими банками від ЦБ, у червні досягнув рекордних 442 млрд євро. Минулого місяця ЄЦБ почав реалізацію програми викупу боргових зобов'язань обсягом 60 млрд євро.
У тому випадку, якщо банки як і раніше неохоче будуть кредитувати споживачів і представників бізнесу, ЄЦБ буде змушений збільшити свої зусилля, оскільки економічний спад сприяє зростанню безробіття та зниженню споживчих цін.
Безробіття в регіоні збільшилося в червні до 9,4% - максимального рівня з 1999 року, споживчі ціни впали на 0,6% у річному вирахуванні.
"Стійке відновлення економіки як і раніше не забезпечене, - заявив головний економіст по європейських ринках HIS Global Insight у Лондоні Говард Арчер. - Таким чином, необхідно, щоб ЄЦБ залишався готовим до прийняття подальших рішень для посилення економічної активності, якщо з'являться сигнали ослаблення темпів поліпшення ситуації".
Ставка ЄЦБ є найвищою серед найбільших світових ЦБ. ФРС США втримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних із грудня минулого року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас