Банк Англії залишив ставку на рівні 0,5%, розширив програму викупу активів на 50 млрд фунтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії залишив ставку на рівні 0,5%, розширив програму викупу активів на 50 млрд фунтів

Валюта
177
Банк Англії в четвер зберіг базову процентну ставку на колишньому рівні - 0,5% річних, що є мінімальним значенням з моменту заснування британського ЦБ, повідомило агентство Bloomberg.
Результат збігся із середнім прогнозом аналітиків.
Крім того, британський ЦБ оголосив про розширення програми викупу активів на 50 млрд фунтів стерлінгів ($84 млрд) - до 175 млрд фунтів.
Курс фунта стерлінгів до долара США падає після повідомлення про розширення програми викупу активів Банком Англії. До 15:19 мск він склав $1,6850 у порівнянні з $1,6989 напередодні.
"Рецесія в глобальній економіці триває, хоча вже з'являються сигнали того, що виробництво на основних експортних ринках Великобританії відновлюється. Проблеми на фінансових ринках зменшилися, і умови залучення кредитів банками стали трохи кращими, хоча фінансовий сектор залишається слабким. Довіра споживачів і підприємців виросла, хоча й з дуже низьких рівнів, зафіксованих минулої осені", - відзначається в повідомленні Банку Англії.
У Великобританії рецесія виявилася більш глибокою, ніж очікувалося раніше, вважають у ЦБ.
Згідно з попередніми даними Національного статистичного управління країни, ВВП Великобританії в другому кварталі 2009 року впав на 0,8% у порівнянні з попереднім кварталом. У першому кварталі зниження економіки склало 2,4%.
"Темпи скорочення ВВП країни зменшилися, і опитування представників бізнесу дозволяють припустити, що дно спаду ділової активності у виробничому секторі вже близько, - говориться в повідомленні ЦБ. - Незважаючи на наявність сигналів того, що умови в кредитній сфері почали поліпшуватися, обсяги кредитування бізнесу скорочуються".
Інфляція у Великобританії в червні знизилася до 1,8%. Її падіння обумовлене, головним чином, скороченням цін на енергоносії та продукти харчування, однак падіння курсу фунта стерлінгів до інших валют підштовхує інфляцію вгору.
Експерти очікували, що Банк Англії оголосить про припинення програми викупу активів. Той факт, що ЦБ ухвалив рішення щодо її розширення, означає, що Банк Англії визнав відновлення економіки Великобританії недостатньо сильним, щоб завершувати програму.
Банк Англії витратив 125 млрд фунтів стерлінгів ($212 млрд), виділених йому міністерством фінансів у березні цього року, щоб стримати зростання ставок на кредитному ринку і вивести економіку з рецесії.
Згідно із прогнозом британського ЦБ, на завершення програми викупу активів буде потрібно ще три місяці, її масштаб буде контролюватися.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) збереже базову процентну ставку на рівні 1% річних за підсумками засідання в четвер, прогнозують аналітики.
ЄЦБ знизив ставку до 1% річних у травні та оголосив про початок програми викупу облігацій обсягом 60 млрд євро, призначеної для стимулювання кредитування та підтримки економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас